Martinje je, policija pojačano nadgleda promet

  • Objavljeno u INFOZONA
image

Iz policije upozoravaju da će danas, na Martinje, dodatno kontrolirati promet kako bi spriječili ono najgore - stradavanje u prometu nakon narodnog običaja krštenja mošta „Martinja“. Inače, pojačanu kontrolu policija provodi već od 7. studenog jer očekuju povećani broj sudionika u cestovnom prometu koji su konzumirali alkoholna pića. MUP nadzor vozača provodi na lokacijama koje se statistički, ali i iskustveno iskazuju kao ugrožene u pogledu činjenja prometnih prekršaja i događanja prometnih nesreća zbog vožnje pod utjecajem alkohola.

Prema višegodišnjim policijskim statistikama, upravo se u studenom i prosincu povećava broj prometnih nesreća i stradavanja u njima. To je vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana i prazničnog raspoloženja, odnosno povećanog konzumiranja alkohola, povećanog kretanja pješaka, odlaska građana na godišnje odmore, dolaska naših državljana koji su na privremenom radu u inozemstvu i općenito povećanog domaćeg, ali i tranzitnog prometa na cestama. Policija će uz kontrolu alkoholiziranosti vozača provoditi kontrolu i na prisutnost droga u organizmu.

Dakle, očekujte na cestama maksimalan broj policijskih službenika kao i sve raspoložive uređaje i opremu koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa (uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, uređaji za droge, uređaji za nadzor brzine).

Prošlogodišnji rezultati akcije za Martinje na području cijele Hrvatske, na vožnju pod utjecajem alkohola i droga na 13.424 kontroliranih vozača otkrili su 1054 vozačapod utjecajem alkohola, a 21 vozač je odbio alkotestiranje. Policija je prošle godine, u vrijeme Martinja, otkrila i 10 vozača koji su bili pozitivni na droge dok ih je 7 odbilo testiranje na droge. Najveći broj vozača koji su upravljali vozilom pod utjecajem alkohola bio je u dobnoj skupini od 25 do 30 godina – 285 vozača, od 31 do 40 godina – 256 vozača, od 18 do 24 godine – 255 vozača itd. Najveći broj vozača imao je koncentraciju alkohola u rasponu od 0,5 do 1,5 g/kg – 480 vozača.

U prvih deset mjeseci 2014. godine vozači pod utjecajem alkohola prouzročili su ukupno 3.469 prometnih nesreća, od čega 48 prometnih nesreća s poginulim osobama, 1.483 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama i 1.938 prometnih nesreća s materijalnom štetom. U ovim nesrećama smrtno su stradale 52 osobe, 485 je zadobilo teške, a 1.611 lakše tjelesne ozljede.

Podijeli