Najbolji gradski automobil za kupnju je...

  • Objavljeno u INFOZONA
image

Navedeni modeli (Opel Corsa, Škoda Fabia, Mazda 2 i Hyundai i20) skupa čine polovicu prodanih vozila iz takozvanog B-segmenta – razlog više da ih stavimo pod povećalo. Govorimo o modernim gradskim automobilima, ujedno spremnima da vas u bilo kojem trenutku prevezu na proizvoljnu destinaciju. Putovanje će biti ugodno, brzo i nadasve ekonomično – dokaz je to da su gradski automobili današnjice sasvim prerasli granice urbanih središta. Ali, koji je najbolji?

Promatrajući ih izvana, postaje jasno da ovdje sučeljavamo po dva automobila suprotnih filozofija: Corsa i Mazda 2 zastupaju hrabriji oblikovni izričaj, dok Fabia i i20 slijede konzervativniju struju.

Mazdin supermini stilom i ambijentom spretno prati poznatu dizajnersku filozofiju marke. Nešto razigraniji Kodo dizajn ublažava strogi pogled većih Mazdi. Aktualna Corsa se temelji na provjerenim osnovama prošlog modela, no Opel tvrdi da je gotovo svaki dio automobila izmijenjen. Konačan rezultat ipak neodoljivo podsjeća na prethodnu Corsu i zato se pitamo – čemu toliki trud ako se na kraju ne primijeti?

Skoda Fabia

Fabia je doista potpuno nova – bitno je niža i osjetno šira od istoimene prethodnice pa djeluje ozbiljnije. Nešto slično se dogodilo i Hyundaijevom gradskom igraču čiji su dizajneri vrlo savjesno odradili posao i time zaslužili i poneku dizajnersku nagradu.

Pogledom na vanjske dimenzije doznajemo kako se okvirno radi o vozilima dužine oko četiri metra, što je ne tako davno bilo svojstveno samo kompaktima (npr. legendarni VW Golf III je dug 4020 mm). Egzaktni podaci o duljini pružaju poneko iznenađenje: vizualno vitka i dinamična Mazda 2 je najdulji član kvarteta (4060 mm), u stopu ga prate Hyundai (4035 mm) i Opel (4021), dok je kutijasta Fabia najkompaktnija (3992 mm).

Putničke kabine su na solidnoj razini. Mazda ima najbolje materijale te pruža gotovo premium izradu (podsjetimo, referenca je Audi A1). Corsa tek malo zaostaje, prije svega zbog slabije ergonomije armaturne ploče i dosljedne uporabe iritantnog klavirskog laka, ali još uvijek ima najbolja sjedala.

Hyundaijeva kabina je vrlo prostrana i izgledom podsjeća na onu Kije cee'd što je u svakom slučaju kompliment. Šteta što dio ugrađene plastike djeluje jeftino. Isti problem muči i Fabiju: "gazda" Volkswagen je svjestan da ne smije napraviti bolju Škodu od ove jer bi time ugrozio prodaju paralelnog VW Pola. Zato Fabijina putnička kabina koristi slabije materijale, a armaturna ploča je stroga i ozbiljna. Navodno baš po ukusu Škodinih kupaca.

Hyundai i20

Mišljenja smo da uz gradske automobile najbolje pristaju benzinski motori. Visoka nabavna cijena dizelaša kompenzira se nižom potrošnjom tek nakon mnogih desetaka tisuća kilometara, a tko bi želio toliko dugo čekati? Naši kandidati su dostupni s kvalitetnim, a dijelom i inovativnim otto-motorima. Primjerice Opel, čiji marketingaši snažno promoviraju Turbo Ecotec agregate, poznate iz Adama. U ciljanom razredu snage (90 KS) Opel se može pohvaliti elastičnim turbo-trocilindrašem glatkoga rada i skromne potrošnje.

Interijer nove Mazde 2

I Škodu pokreće sličan motor, ali njen TSI raspolaže parnim brojem cilindara. Mada nije posljednja riječ tehnike, u vožnji je ugodan i uravnotežen te je najbolji dio Fabijinog paketa. Dolaskom aktualne Dvojke Mazda je svoju karizmatičnu Skyactiv tehnologiju preselila i u najniži segment. Zapremina motora je razmjerno velika pa mu nije potreban turbo punjač. Nešto manji okretni moment, u odnosu na turbomotore, kompenzira se niskom masom vozila što u konačnici donosi zavidne performanse i najbolju ekonomičnost u praksi. Suprotnost je i20 koji se u novoj generaciji još više okrenuo "penzionerskom" stilu. Umjerenu dinamiku njegovog klasičnog "atmosferca" idealno nadopunjuje komforan ovjes.

Mazda 2

Postoje velike razlike u jamstvenim uvjetima: najbolji je Hyundai s pet godina tvorničkog jamstva, bez ograničenja kilometraže. Slijedi ga Mazda s tri godine tvorničkog jamstva plus dvije godine produljenog jamstva (gratis), uz ograničenje od prijeđenih 150.000 km. Opel i Škoda pružaju samo zakonski minimum od 24 mjeseca tvorničkog jamstva, a produljeno se može doplatiti.

Pakete opreme smo birali polazeći od pretpostavke da u ovoj usporedbi razmatramo samo serijski solidno opremljena vozila, s klima uređajem i radijom. Cijene se, shodno tome, također nalaze u određenom, ne osobito niskom rasponu. Hyundai je najjeftiniji, ali zbog slabog motora i najmanje dinamičan. Da ne bi bilo zabune, i20 je objektivno vrlo dobro zaokružena cjelina, ali ako preferirate iole življu vožnju, vjerujemo da ćete se razočarati.

Opel Corsa

Preostali kandidati u tom slučaju predstavljaju bolji izbor. Opel koristi tipičan downsizing agregat s tri cilindra i turbom i taj paket kao cjelina dobro funkcionira. Performanse i potrošnja bi bili i bolji da je Corsa nešto lakša. Primjerice, poput Fabije koja plijeni ozbiljnošću i zrelim nastupom, a istodobno je i cjenovno zanimljiva opcija. Mazda je najposebniji automobil u ovom četvercu, tehnički i dizajnom na vrlo visokoj razini, što se ogledava i u cijeni.

Jasan odgovor na prvotno pitanje o tome koji je gradski automobil najbolji, u ovom slučaju ne postoji. Sva četiri modela su po nekom ključu za preporučiti i sva četvorica imaju svoje plusove i minuse. Ovisno o subjektivnim potrebama kupac će vrednovati navedene prednosti i mane, no teško će pogriješiti s bilo kojim od ovih automobila.

Ako biramo samo jednog pobjednika, ovaj put to moramo učiniti na subjektivnoj bazi. Ukoliko bismo imali želju potrošiti stotinjak tisuća kuna na gradski automobil, bez puno razmišljanja bismo se ušetali u Mazdin prodajni salon i kupili Mazdu 2! Ovotjedna preporuka ide za Mazdu2.

Napomena: navedene cijene vrijede na dan objave članka.

Podijeli