Pogledajte ADAC-ov test kabrioleta prilikom prevrtanja (VIDEO)

image

Ljeto je, vrijeme kada se na cestama vrlo često mogu vidjeti kabrioleti. Super je dok se vozač i putnici voze s vjetrom u kosi. Međutim, što se događa ukoliko dođe do prevrtanja takvog vozila? Koliko su kabrioleti sigurni prilikom prevrtanja, može li A stup u kombinaciji sa sigurnosnim sustavima u stražnjem dijelu spasiti putnike od velikih ozljeda i smrti? Ipak, ohrabruje trenutna statistika koja kaže kako kabrioleti vrlo rijetko sudjeluju u nesrećama s prevrtanjem.

Kabrioleti danas imaju sve veću pasivnu sigurnost, za razliku od prije desetak i više godina kada su stupovi okvira vjetrobranskog stakla bili savitljiviji, a istovremeno i opasniji za putnike prilikom prevrtanja vozila. I dok su do prije desetak godina kabrioleti uglavnom bili sportske naravi, što znači da su se takvi automobili i rjeđe prevrtali jer nije baš tako lako prevrnuti nizak, sportski automobil, danas se na cestama sve više susreću kabrioletske verzije klasičnih automobila.

ADAC je u suradnji sa stručnjacima iz prometnih istraživanja nesreća TU Dresden napravio test četiri cabrio vozila iz niže srednje klase - Opel Cascada, Renault Mégane CC, Peugeot 308 CC i Volkswagen Golf Cabriolet, a u videu možete vidjeti što se zaista događa s vozilom, A stupom, sigurnosnim zračnim jastucima, ostalim zaštitama i putnicima prilikom prevrtanja vozila. Brzina kretanja vozila je oko 50 km/h.Rezultat? Jedan kabriolet je dobio ocjenu dovoljan, jedan zadovoljavajući, dok su dva dobila ocjenu dobar.

Volkswagen Golf Cabrio na ADAC testu

Kod Volkswagen Golfa Cabriolet, koji je dobio ocjenu dovoljan, došlo je do savijanja okvira vjetrobrana više nego što se očekivalo tako da je prostor za preživljavanje vrlo skučen i dolazi do dodira glava putnika s cestom. Zatezači pojaseva na prednjim sjedalima su preslabi da bi zadržali putnike uslijed djelovanja centrifugalnih sila.

Opel Cascada ima zadovoljavajuće vrijednosti za putnike u prvom redu sjedala, iako dolazi do laganom kontakta glava putnika s cestom. Drugi red putnika udovoljava statička i dinamička ispitivanja, a dobar rezultat su dobili automatski zatezači pojaseva, iako bi se trebali nešto ranije pokrenuti.

Kod Renaulta Mégane CC putnici na stražnjoj klupi su dobro zaštićeni, dok su vozač i suvozač imali ozljede glave. Zatezači pojaseva na prednjim sjedalima imali su vrlo malo utjecaja na sigurnost. Zračni jastuci za glavu nisu se aktivirali pravovremeno.

Okvir vjetrobrana Peugeota 308 CC je tijekom ADAC-ovog testa umjereno deformiran tako da su putnici imali dovoljno prostora za zaštitu prilikom prevrtanja. Ipak, zatezači pojaseva su slabi tako da su obje lutke na prednjim sjedalima dodirnule cestu. U stražnjem dijelu vozila rezultat je bio zadovoljavajući.

Savjet za kraj: ako imate mogućnost, obavezno spustite sjedala na najnižu moguću poziciju; tako ćete smanjiti opasnost prilikom prevrtanja i dodira s cestom.

Pogledajte video s ADAC testom četiri kabrioleta:

Podijeli