Hibridna Jetta ide 300 km/h, a ima 1.5 motor

image

Time je Volkswagen Jetta postala najbrži hibrid u svojoj klasi, a slana pustinja je legendarna pustinja na nekadašnjem Lake Bonnevilleu u američkoj saveznoj državi Utah. Hibridna Jetta je tako poboljšala svoj vlastiti rekord iz kolovoza 2012. za 30 km/h. Jetta je bila tunirana, naravno, a serijska Jetta će se uskoro početi prodavati u SAD-u.

Hibridnu Jettu u serijskoj izvedbi pokreće 110 kW / 150 KS snažni TSI turbo punjeni benzinski motor s izravnim ubrizgavanjem s obujmom 1.395 cm3 i E-motor snage 20 kW. Snaga sustava iznosi 170 KS. Ova snaga povećana je za obaranje rekorda na 300 KS. 7-stupanjski mjenjač s dvostrukom spojkom (DSG) prenosi pogonski snagu na prednju osovinu.

Karoserija je znatno spuštena posebnim gumama namijenjenim za vožnju po slanim kolnicima i konstrukcijom za zaštitu kod prevrtanja.

Zbog čega je Volkswagen uopće išao u slanu pustinju? Cilj testa je bio dokazati snagu hibridnog pogona Jette i dinamični potencijal, koji u odnosu na hibridne sustave s podjelom snage ne uvjetuje ograničenja voznih svojstava. Upravljanje Jettom u ovoj vožnji povjereno u Carlu Lagu, iskusnom pokusnom vozaču američkog stručnog časopisa Motor Trend.