BMW Vision Neue Klasse

image

Neue Klase ima sve elemente BMW dizajna, ali su oni interpretirani u ponešto modernijem obliku.

Navodno se radi o konceptu koji je blizu serijske proizvodnje, pa bi ovako nekako trebala izgledati nova serija 3, a na ovoj platformi će se proizvoditi i SUV model.

No možda je važnije pogledati što donosi pogon budućih modela, a radi se o šestoj generaciji eDrive električnog pogona pri čemu bi se ukupna učinkovitost vozila trebala povećati za 25 posto.

Bolja energetska učinkovitost bi se trebala osigurati optimiziranom težinom, manjim otporom zraka, manjim otporima kotrljanja te kvalitetnim upravljanjem toplinom.

Trebali bi se koristiti sinkroni motori s vanjskom pobudom, odnosno bez trajnih magneta i rijetkih minerala.

Umjesto prizmatičnih bi se trebale koristiti cilindrične baterije koji će imati 20 posto veću gustoću energije, navodno se radi o ćelijama promjera 46 mm i visine 95 mm za limuzinu te 120 mm za SUV.

Dobavljači baterija su CATL, EVE Energy i AEC.

Također, brzina punjenja baterije bi se trebala povećati do 30 posto što će se omogućiti prebacivanjem na arhitekturu s naponom od 800 V.

Ovime bi se mogle postići brzine punjenja preko 260 kW, a veća energetska gustoća bi trebala osigurati i 30 posto više dosega.

Kada započne 2025., proizvodnja u novoj tvornici u Debrecenu potpuno će eliminirati fosilna goriva i povećati korištenje sirovina sa smanjenom emisijom CO2 te recikliranih materijala.

Proizvodnja u Münchenu i u kineskom Shenyangu bi trebala početi godinu dana kasnije, a u Meksiku 2027.

Podijeli