EKSKLUZIVNO: Peugeot Instinct Concept

image

Peugeot Instinct Concept je, kao što mu i sam naziv kaže, konceptni automobil shooting brake bezvremenskog stila. Aktivni aerodinamični elementi daju obrise toj iznimno pročišćenoj silueti. Nije zamišljen da se pojavi u prodaji, ali će se iz predstavljenog koncepta koristiti razna rješenja i iskustva kako bi se jednog dana njegov derivat ipak pojavio na cesti.

U načinu kretanja Autonomous, automobil može izvršiti naredbu ili manevar putem i-Devicea ugrađenog u središnju konzolu. Ovo je autonomni automobil koji, dakle, može i samostalno voziti dok u svim okolnostima vozač i dalje ima potpunu kontrolu nad automobilom. Razlog zašto je Peugeot na svojem štandu u Barceloni na Mobile World Congressu, najvećem svjetskom događanju mobilne telefonije izložio Instinct Concept su i ugrađene napredne tehnologije.

U suradnji sa Samsungom i njegovom platformom naziva Artik Cloud omogućena je jednostavna i transparentna interakcija između automobila te na njega povezanih uređaja i usluga. Na taj je način omogućeno da vozač uopće ne primjećuje tehnologije koje upotrebljava tijekom vožnje, koristeći svoj cloud na koji je automobil spojen. Automobil preuzima podatke koje korisnik želi dijeliti s njim, podatke s pametnog telefona, povezanog sata ili iz pametne kuće. Po prvi put u svijetu funkcionalna platforma IoT (Internet of Things) integrirana je u automobil.

Autonomna vožnja predstavlja sljedeću revoluciju automobila, svi će proizvođači morati razviti tu tehnologiju, a marke će se razlikovati po načinu na koji će je ukomponirati. Peugeot Instinct Concept nudi četiri načina kretanja automobilom - dva za vožnju (Drive Boost ili Drive Relax) i dva autonomna (Autonomous Sharp ili Autonomous Soft). Uz Peugeot Responsive i-Cockpit redefinirana je unutrašnjost kako bi odgovarala potrebama autonomne vožnje. Sučelja se konfiguriraju prije, tijekom i nakon vožnje, ovisno o odabranom načinu kretanja i profilu korisnika.

Peugeot je Instinct Concept stvorio prema ideji u čijem je središtu sloboda. Sloboda izbora stila vožnje, sloboda kretanja, sloboda koju pruža povezivanje. Taj koncept podjednako odgovara željama i potrebama korisnika automobila, smatraju u Peugeotu.

Podijeli