Pametna konceptna guma IntelliGrip Urban

image

Goodyearova guma IntelliGrip Urban uz ugrađene senzore mogla bi podržavati nadzorni sustav autonomnih vozila i time povećati sigurnost putnika. Guma u sebi ima ugrađene napredne tehnologije za gradske vozne parkove budućnosti. Ipak, radi se o konceptnoj gumi koja samo pokazuje kako bi mogle izgledati u skoroj budućnosti.

Ova pametna guma svojim tehničkim značajkama trebala bi omogućiti što veću sigurnost, što dulji i neprekidniji rad te maksimalnu energetsku učinkovitost vozila u budućnosti. Ovo je vrlo bitno za izvođače "mobilnosti kao usluge" (Mobility as a Service − MaaS) jer na taj način svojim strankama mogu ponuditi povećanu mobilnost.

Prednost gume Goodyear IntelliGrip Urban je praćenje vozila i guma u realnom vremenu od strane upravljača voznim parkovima.

Konceptna guma uz ugrađene senzore pomoći će autonomnim automobilima u registriranju okolice, stanja na cestama i vremenskih prilika, pridonijet će većoj sigurnosti putnika jer će vozilo na osnovu podataka imati više informacija za optimizaciju brzine, kočenja, upravljivosti i stabilnosti. Informacije s voznim parkom se izmjenjuju putem oblaka. Guma ima uski i visoki oblik koji doprinosi smanjenju otpora kotrljanja te povećava energetsku učinkovitost, veća je otpornost gume na akvaplaning - smanjena je količina žljebova u gumi. Povećava se broj prijeđenih kilometara i postiže niža razina buke. Posebno je osmišljen gazni sloj koji osigurava prianjanje u urbanoj okolini zimi i ljeti te istodobno produžuje vrijeme neprekidnoga rada i povećava učinkovitost voznih parkova.

Podijeli