Mercedes-Benz Vision One-Eleven

image

Vision One-Eleven je supersportski dvosjed impresivnog dizajna, s "Gullwing" vratima te je homage modelu C111, kojeg je za potrebe razvoja i testiranja proizvedeno 16 primjeraka krajem 1960-ih i početkom 1970-ih.

Za pogon se koriste dva elektromotora s aksijalnim magnetskim tokom britanske tvrtke Yasa (koja je u vlasništvu Mercedes-Benza) te cilindrične baterije hlađene tekućinom i novom kemijom razvijenom u Mercedes-AMG odjelu Formule 1.

Iako nisu objavljeni nikakvi podaci o snazi i dosegu, Mercedes-Benz ističe kako jedinstveni pogon ima “potencijal podići električnu mobilnost na novu razinu performansi i učinkovitosti”.

Dizajnerski se One-Eleven uvelike naslanja na C111, ali je najveća novost pogon s dva elektromotora s aksijalnim magnetskim tokom koji su ugrađeni straga.

Motori s aksijalnim magnetskim tokom omogućuju značajno veće momente s manjim dimenzijama motora, prije svega jer je magnetska površina definirana čeonom površinom rotora, umjesto vanjskim promjerom.

Yasa je britanska tvrtka koja je usavršila ovu vrstu pogona, a Mercedes-Benz ju je preuzeo prije dvije godine s ciljem korištenja tehnologije motora aksijalnim magnetskim tokom.

Motori s aksijalnim magnetskim tokom omogućuju slaganje više modula u seriju kako bi se dobile vrlo velike snage i momenti pri čemu dimenzije i težina još uvijek ostaje ispod vrijednosti klasičnih motora.

Zbog kraćeg magnetskog toka i lakše aplikacije namotaja, gubici u ovim motorima mogu biti do 85% manji što znači da je učinkovitost također veća od klasičnih motora i doseže i preko 98%.

Također, kod klasične izvedbe motora (s radijalnim magnetskim tokom) razlika između vršne i trajne snage je jako velike, 50 posto ili više, dok je trajna snaga motora s aksijalnim magnetskim tokom oko 75 posto vršne snage.

Motori s aksijalnim magnetskim tokom su zahtjevniji za proizvodnju jer je nužno osigurati konstantni (i vrlo mali) razmak između ploča koje s okreću velikom brzinom te imaju i složenije hlađenje.

No, veća učinkovitost i performanse te manje dimenzije i težina,  čine ih idealnim za ugradnju u vozila visokih performansi.

Yasa ističe kako je težina motora s aksijalnim magnetskim tokom tek jedna trećina težine motora s radijalnim magnetskim tokom koje Mercedes trenutno koristi u obitelji EQ električnih automobila.

Mercedes-Benz je ovo prilikom potvrdio da će se motori s aksijalnim magnetskim tokom za buduće serijske automobile proizvoditi u njegovoj tvornici Berlin-Marienfelde u Njemačkoj.

Podijeli