Renault H1st Vision: čovjek u središtu

image

Koncept je opremljen funkcionalnim i inovativnim tehnologijama koje ilustriraju njegovu viziju buduće mobilnosti usmjerene na čovjeka  - H1st vision (Human First vision – Vizija u čijem je središtu čovjek).

H1st vision je na određeni način i izlog budućih Renaultovih, a vizualno slijedi dizajn modela Scenic Vision, predstavljenog u svibnju prošle godine.

Automobil ujedno ima svojeg virtualnog dvojnika u digitalnom svijetu u kojem komuniciraju sustavi koji su trenutačno neovisni (infrastruktura, energija, javne usluge, korisnici drugih kategorija).

To omogućuje modeliranje, vizualizaciju i simulaciju brojnih slučajeva upotrebe koji se mogu pojaviti u stvarnom svijetu.

Zahvaljujući snažnoj povezanosti s okolinom, H1st vision je u stalnom dijalogu s digitalnim i fizičkim ekosustavima.

Pravo iskustvo koje nadilazi automobilsku mobilnost, H1st vision nije samo konceptni automobil, već konkretna vizija iskustva mobilnosti budućnosti. Iskustvo koje je više nego ikada prije usredotočeno na čovjeka.

Tehnološki prototip uključuje 20 inovacija usmjerenih na čovjeka, a njihova je svrha briga o vozaču, njegovim suputnicima i drugim sudionicima u prometu. 

Neke su od značajki konceptnog automobila H1st vision sljedeće:

  • potpuno novi i siguran biometrijski mehanizam kontrole pristupa
  • jedinstven doživljaj zvuka unutar vozila
  • optimizirani doseg i punjenje vozila
  • pomoćnik za praćenje zdravlja vozača i stanja vozila
  • preventivna upozorenja za zaštitu putnika i drugih osoba na cesti

Ispod futurističke karoserije konceptnog automobila H1st vision krije se tehnološki prototip usmjeren na čovjeka. Riječ je o međupovezanom automobilu osmišljenom da osigurao jednostavniju, uglađeniju i sigurniju električnu mobilnost.

Tehnologija pristupa automobilu bez upotrebe uređaja jednostavan je i brz način otključavanja vozila – bez potrebe za bilo kakvom fizičkom opremom! Ne morate nositi svoj pametni telefon u ruci ili karticu ili ključ u džepu. Mehanizam kontrole pristupa neprobojan je i jamči neometano iskustvo bez ikakvih poteškoća.

Konceptni automobil H1st vision prava je zvučna čahura: njegov sustav hi-fi uključuje 16 zvučnika (jedan srednjotonski zvučnik u svim vratima + jedan visokotonski zvučnik u prednjim vratima + dva surround visokotonska zvučnika u svakom od četiriju naslona za glavu + jedan središnji kanal + jedan dubokotonski zvučnik)

Usluge parkiranja i punjenja mogu se rezervirati na daljinu i platiti unaprijed putem chatbota (jedinstveno interoperabilno sučelje za unaprijeđeno slanje poruka).

Sučelje je standardno i univerzalno. Putem te usluge unaprijeđenog slanja poruka pružatelji usluga mogu voditi stvarne razgovore s korisnikom vozila.

H1st vision vodi brigu o putnicima i okolišu. Njegova kompatibilnost s tehnologijom V2G omogućuje pametno punjenje na stanicama Powerbox i prema potrebi vraćanje energije u mrežu. Njegova vrhunska baterija omogućuje poboljšani doseg i punjenje.

H1st vision predstavlja revolucionarni novi sustav aktivne sigurnosti koji nadzire zdravstveno stanje vozača i po potrebi mu pruža pomoć. Riječ je o tehnologiji koja pruža zdravstvenu skrb te tako nadilazi klasične sustave za pomoć u vožnji kakve imaju današnja vozila.

Podijeli