Concept Skytop je najljepši BMW posljednjih godina

image

I dok dizajn recentnih serijskih BMW modela izaziva dosta prijepora oko veličine "bubrega", i ostalih detalja, oko izgleda studije BMW Concept Skytop, prijepora sigurno neće biti jer će se svi složiti kako je prekrasan.

Prikazan na svjetskom okupljanju ljepote automobilske industrije,  Concorso d‘Eleganza Villa d‘Este, na bali jezera Como, Concept Skytop reinkarnira neke od najljepših BMW-a, prije svega Z8 ili 503.

Concept Skytop zapravo je aktualni BMW serije 8, "obučen" u poluotvorenu "targa" karoseriju, a elegantna i sofisticirana estetika zauzima...

(0 glasova)

Alpine Alpenglow Hy4 je trkač na vodik

image

Alpine je ovog vikenda na stazi Spa-Francorchamps predstavio trkaći prototip Alpenglow Hy4 s motorom s unutarnjim izgaranjem koji koristi vodik

Prototip je nastavak razvoja koncepta koji je predstavljen 2022. na salonu u Parizu, a s modelom Alpenglow Hy4, Alpine pokazuje da su performanse i održivi razvoj kompatibilni s motorima s unutarnjim izgaranjem.

Alpine pomiruje ekološke inovacije i performanse kroz tehnologiju motora s unutarnjim izgaranjem koji koriste vodik, a ovaj pristup dekarbonizaciji utrka je i mogući put za sportske automobile.

Alpenglow...

(0 glasova)

BMW koncept Vision Neue Klasse X

image

Iako nije objavljeno previše detalja, jasno je da Neue Klasse napušta baterije s prizmatičnim ćelijama u korist cilindričnih ćelija koje će se slagati cell-to-pack.

BMW najavljuje da će ovaj sustav imati 20 posto veću energetsku gustoću od prizmatičnih ćelija, dok će najveća snaga punjenja biti 30 posto veća.

S naponom sustava od 800 volti, snaga punjenja trebala bi biti znatno veća od 200 kW, što bi značilo da se 300 km dosega može napuniti za 10 minuta.

Također, BMW za...

(0 glasova)

Nova Škoda Epiq s dosegom od 400 km

image

S 4,1 m duljine, Epiq je neznatno kraći od Yetija, ali nudi automobil veći prtljažnik s impresivnih 490 litara u usporedbi s Yetijevih 416 litara.

U unutrašnjosti ima puno tradicionalnih Simply Clever rješenja, uključujući plutajuću središnju konzolu s praktičnim mjestom za bežično punjenje telefona, duboke pretince u  vratima, kukice za vrećice u prtljažniku, itd.

Naravno i ovdje dominira veliki središnji zaslon osjetljiv na dodir, ali raduje što su zadržani i fizički prekidači. Umjesto ključa bi trebali koristiti pametni telefon koji...

(0 glasova)

Volkswagen integrirao ChatGPT u svoja vozila

image

 Volkswagen će biti prvi serijski proizvođač koji će u svojim modelima ponuditi Chat GPT kao standardnu funkciju od drugog kvartala ove godine.

Novi chatbot nastao je u suradnji s tvrtkom Cerence Inc., a nudit će se u kombinaciji s najnovijom generacijom infotainmenta u sljedećim modelima: ID.7, ID.4, ID.5, ID.3, novi Tiguan i novi Passat te novi Golf.

Integracija ChatGPT-a u glasovni asistent nudi mnoštvo novih mogućnosti koje daleko nadilaze prijašnje glasovno upravljanje.

Na primjer, IDA glasovni asistent može se koristiti...

(0 glasova)

Infotainment u prvom planu

image

Hyundai Mobis (Huyndaijeva divizija za digitalna rješenja) je najavio prvi svjetski QL zaslon za automobile.

QL zaslon kombinira "Quantum Dot" tehnologiju, koja poboljšava reprodukciju boja za realističniji prikaz izvornih boja, "Local Dimming" tehnologiju, koja povećava kontrast između svijetlih i tamnih boja za precizniju kvalitetu slike.

QL zaslon je prepoznat kao vrhunski proizvod sljedeće generacije te kvalitetom odgovara trenutno popularnim OLED zaslonima, čija visoka cijena ograničava široku primjenu.

Nasuprot tome, QL zaslon se smatra jednakim OLED-u u pogledu performansi, ali nudi...

(0 glasova)

Novo iskustvo interakcije vozača i automobila

image

Povezivost je posljednjih godina vrlo popularna riječ u automobilskoj industriji, a proizvođači automobila diljem svijeta nastoje integrirati vrhunsku komunikacijsku tehnologiju u svoja vozila.

Također se intenzivirala i suradnja između proizvođača potrošačke elektronike i proizvođača automobila te dodatno potaknula razvoj različitih sustava povezivosti.

Tako su sustavi povezivosti postali nezaobilazni dio vozila, a povećanje brzine prijenosa podataka putem mobilne mreže značajno je povećalo njihove mogućnosti. No, pravi razvoj tek počinje i u ovom segmentu nas očekuje najviše novih rješenja.

Mercedes-Benz će za...

(0 glasova)

Novi Apple CarPlay preuzima sve funkcije

image

Apple CarPlay bi uskoro trebao preuzeti cijelu vašu nadzornu ploču, a ne samo zaslon infotainment sustava, što bi se trebalo dogoditi s novom verzijom koja je najavljena za sljedeću godinu.

Do sada su CarPlay (kao i Google Android Auto), postojali kao softver koji se izvodio neovisno o vozilu, s vrlo ograničenom kontrolom nad funkcijama automobila.

Zbog toga su korisnici morali izlaziti iz aplikacije kako bi prilagodili neke funkcije koje nisu dio CarPlay sučelja.

Nova verzija CarPlaya ponudit će znatno više...

(0 glasova)

Prvi automobil s tirkiznim svjetlima

image

Ako ste pomislili da je riječ o tuniranom vozilu ili kakvom marketinškom triku, lako bi ste pogriješili.

Riječ je o tome da je Mercedes postao prvi globalni proizvođač koji je dobio dopuštenje za legalno korištenje specijalne boje svjetala prilikom autonomne vožnje.

Mjesta gdje to mogu koristiti su dvije američke savezne države, no dok je to u Kaliforniji isprva limitirano na dvije godine, u Nevadi serijska vozila smiju biti opremljena takvom tehnologijom od modelske godine 2026. pa dok ne uđu u...

(0 glasova)

Revolucija pogona električnih automobila

image

Ideja stavljanja elektromotora u kotač postoji jednako dugo kao i električni pogon, no to bi značajno povećalo neovješenu masu i vrlo nepovoljno se odrazilo na vozna svojstva.

Stoga sva rješenja koja su na ovom tragu, postavljaju elektromotor uz kotač te prenose snagu kratkim vratilom. No, sva ova rješenja imaju i prijenosnik te homokinetički zglob (ako se radi o pogonu prednjih kotača).

"Uni Wheel" također postavlja elektromotor blizu kotača te se spaja kratkim vratilom, ali tu završava sva sličnost s postojećim...

(0 glasova)