Revolucija pogona električnih automobila

image

Ideja stavljanja elektromotora u kotač postoji jednako dugo kao i električni pogon, no to bi značajno povećalo neovješenu masu i vrlo nepovoljno se odrazilo na vozna svojstva.

Stoga sva rješenja koja su na ovom tragu, postavljaju elektromotor uz kotač te prenose snagu kratkim vratilom. No, sva ova rješenja imaju i prijenosnik te homokinetički zglob (ako se radi o pogonu prednjih kotača).

"Uni Wheel" također postavlja elektromotor blizu kotača te se spaja kratkim vratilom, ali tu završava sva sličnost s postojećim...

(0 glasova)

Nio ima 30 stanica za zamjenu u Europi

image

Vozilo se automatski naveze i pozicionira na rampu za zamjenu i roboti samostalno skinu vijke i konektore, odvoje bateriju koja se odvozi u skladište, a sustav dostavlja punu bateriju koja se onda spoji na vozilo.

Cijeli proces traje 277 sekundi, odnosno manje od 5 minuta. Nakon skidanja se svaka baterija testira i ako je ispravna ide na punjenje, a u slučaju nekih grešaka baterija se mora servisirati prije ponovnog punjenja.

Kupac procesom upravlja preko aplikacije na telefonu ili infotainment zaslonu...

(0 glasova)

Standard za bežično punjenje električnih automobila

image

Induktivno odnosno bežično punjenje električnih automobila kudikamo je jednostavniji način punjenja električnih automobila budući da nema potrebe za petljanjem s kablovima ili traženjem punionica s odgovarajućim priključkom.

Pogotovo ako u takvu jednadžbu uvrstite i nepovoljne vremenske uvjete.

Tvrtka Mahle je razvila odgovarajući sustav pozicioniranja koji omogućava električnom automobilu da se jednostavno, pouzdano i precizno postavi točno iznad zavojnice za punjenje instalirane u podu, a koji je nedavno priznat od Međunarodnog udruženja automobilskih inženjera (SAE) kao globalni standard za bežično punjenje....

(0 glasova)

BMW Personal Pilot L3 vozi sam

image

BMW Personal Pilot L3 naziv je nove funkcije koja vozača oslobađa vožnje u određenim situacijama te umjesto njega kontrolira brzinu automobila, udaljenost od vozila ispred i položaj unutar vozne trake.

Nova opcija moći će se naručiti za novi BMW serije 7 (osim za modele i7 eDrive50 i i7 M70 xDrive) od prosinca, a prva vozila s tim sustavom naći će se na cesti od ožujka sljedeće godine.

Autonomna vožnja razine 3 nudit će se isključivo za njemačko tržište po cijeni...

(0 glasova)

160 km dosega u 5 minuta

image

Projekt je nazvan "100-in-5", odnosno 100 milja (160 km) u 5 minuta, a uz StoreDot XFC baterijske ćelije s mogućnošću ekstremno brzog punjenja, predstavljen je i prototip XFC baterijskog modula koji bi trebao naći u prototipu Polestar 5 sljedeće godine.

Prema navodima proizvođača, XFC ćelije se veličinom i potrebama za hlađenjem mogu uklopiti u postojeće baterijske module te ne zahtijevaju posebnu konstrukciju baterije

Dvije tvrtke planiraju demonstrirati StoreDotovu XFC tehnologiju u punoj veličini u prototipu Polestar 5 sljedeće godine, ali...

(0 glasova)

Urbano avanturističko vozilo

image

Prema navodima Hyundaija, Jayde Concept je jedinstveni urbani crossover koji će neusporedivim stilom unaprijediti vašu sljedeću avanturu.

Osim upečatljivog dizajna, Kona Jayde je savršeno opremljena za urbane izlete te ima  Thule prtljažnik kao i e-bicikla iz ponude Vintage Electric Bikes.

Koncept je namijenjen onima koji osobni stil izražavaju kroz svoja vozila, pa se prepoznatljivom tirkiznom bojom izdvajaju od ostalih.

Utjelovljujući stil i razmetljivost (koja je na SEMA-i itekako poželjna), Jayde ima posebne jednodijelne kotače HRE 520M, a na 20x9 kotačima...

(0 glasova)

Luksuzni električni SUV budućnosti

image

LF-ZL je kratica od "Lexus Future Zero-emission Luxury", odnosno Lexusova luksuzna budućnost s nultom emisijom, a kako ističu u Lexusu, LF-ZL predstavlja "luksuzni životni stil" s "prepoznatljivim iskustvom vožnje".

Konceptni SUV je prikazana zajedno s konceptom limuzine LF-ZC, a oba najavljuju sljedeću generaciju Lexusovih električnih modela, koji će koristiti nove Toyota baterije visokih performansi, koje će povećati doseg, smanjiti težinu te poboljšati performanse.

To bi omogućilo dosege do 1.000 km s jednim punjenjem, no obzirom na povišenu SUV siluetu, LF-ZL...

(0 glasova)

Toyotina električna budućnost

image

Toyota ističe kako se modeli predstavljaju budućnost transformiranu elektrifikacijom i inteligencijom, zajedno s novom vrijednošću iskustva koju nude automobili.

Vjeruju kako će buduća mobilnost ići dalje od pružanja fizičkih alata za prijevoz i postati životni partner koji je usko usklađen s individualnim vrijednostima svakog kupca.

Uz kontrole visokog odziva i zadivljujuće dizajne jedinstvene za BEV, ovi modeli evoluiraju u jedinstvena cijenjena vozila nudeći užitak osobne prilagodbe vožnje, kao i praktične funkcije za pregledavanje informacija o lokalnom području bez stresa dok...

(0 glasova)

Mazda MX5 novog doba

image

Iconic SP se, naravno, prilagođava novom vremenu te će imati pogon bez emisije štetnih plinova, ali na Mazdin način.

Iako Mazda ne navodi previše detalja, osim da je duljina 418 cm, a visina samo 1.150 te težina 1.450 kg, uz natruhe načina pogona.

Naime, Iconic SP bi trebao koristiti varijantu pogona kojeg korsiti MX-30 e-SKYACTIV R-EV, gdje wankle motor služi za pogon generatora čija električna energija pokreće vozilo.

No, za razliku od MX-30 e-SKYACTIV R-EV koji ima jedna rotor, Iconic...

(0 glasova)