Geely automobili u Hrvatskoj

image

Geely Automobile, koji pripada Zhejiang Geely Holding grupi (ZGH), osnovan je 1997., a Geely je prva kineska automobilska marka koja je prodala 10 milijuna vozila, te je pet uzastopnih godina najprodavanija marka osobnih vozila u Kini.

Da je riječ o uspješnoj tvrtki potvrđuje i činjenica da se Geely već 11 godina nalazi na listi najvećih globalnih kompanija „Fortune 500“.

Automobilski odjel grupe sastoji uključuje Geely Auto Group (Geely Auto, Lynk&Co, Geometry, Livan, Proton), Volvo Car Group (Volvo, Polestar), Zeekr Intelligent Technology, Lotus, LEVC, Radar Auto, Farizon i smart Automobile (zajedničko ulaganje s Daimlerom).

Istovremeno, Geely surađuje i s drugim proizvođačima automobila (Daimler, Renault, Aston Martin itd.) na raznim projektima.

Sredinom prosinca Geely je i službeno započeo s radom u Hrvatskoj, a prvi model koji se nudi kupcima je 4,54 m dug SUV Atlas Pro.

Izbor pogona za sada je ograničen na turbo benzinski 1.5 T-GDI snage 177 KS (300 Nm) u kombinaciji s 7-stupanjskim DSG mjenjačem te opremu Flagship koja, tradicionalno za kineske proizvođače, uključuje puno toga za 34.990 eura.

Prema planu već u prvom kvartalu 2024. stiže novi SUV Coolray te brojni drugi modeli tijekom godine.

Regionalni distributer za Hrvatsku (BiH, Sloveniju, Srbiju..) je Geely Adria koja je ujedno i članica grupe tvrtki SEEAG (KMAG, Volvo Cars…).

Podijeli