Novi Renault Rafale: vrhunac ponude

image

Novi Rafale je predstavljen jučer na pariškoj zrakoplovnoj izložbi, što dodatno naglašava vezu sa zrakoplovstvom, budući je dobio ime po modelu aviona koji 1934. postavio brzinski rekord, a proizvela ga je tvrtka Caudron-Renault.

Rafale zamjenjuje Talisman limuzinu i karavan kao vrhunac Renaultove ponude, a ovo je i  treći model na platformi CMF-C/D, na kojoj su već predstavljeni Austral i Espace

Rafale ima isti međuosovinski razmak kao i Espace, što osigurava izniman prostor u unutrašnjosti, a u Renaultu ističu da iako se radi o coupeu, prostor za glavu putnika na stražnjim sjedalima je gotovo isti kao kod Espacea.

S duljinom od 4.710 mm, Rafale je neznatno je kraći od Espacea, koji mjeri 4.722 mm, ali ima 40 mm širi trag kotača što bi trebalo naglasiti sportski karakter.

Ovo je i prvi automobil na kojem se vidi vizualni izričaj šefa dizajna Gillesa Vidala, bivšeg šefa dizajna Peugeota.

Na tržište dolazi u proljeće 2024., jednako kao Austral i Espace, će se proizvodit će se u Španjolskoj.

Rafale za pogon koristi najsnažniju verziju Renaultovog E-Tech hibridnog sustava. Osnovni model s prednjim pogonom nudi ukupno 200 KS iz kombinacije 1,2-litrenog trocilindričnog benzinskog motora sa 130 KS i elektromotora snage 50 kW.

Kao što je već znamo, E-Tech hibridni sustav ima još jedan manji elektromotor (u ovom slučaju 25 KW) koji služi kao starter/generator, a oba elektromotora i benzinski motor su povezani preko 6-brzinskog mjenjača s kandžastim spojkama te nema klasičnu spojku

Ova izvedba pogona se koristi i kod Australa i Espacea, a ugrađena je baterija kapaciteta 2 kWh. Renault ističe potrošnju od 4,7 l/100 km, odnosno emisiju CO2 od samo 105 g/km

No, Rafale će prvi ponuditi i izvedbu s pogonom na sve kotače ukupne snage 300 KS, koja će imati još jedan elektromotor na stražnjoj osovini.

Taj model će imati veću bateriju i trebao bi biti plug-in hibrid, no za sada nije poznat kad će se pojaviti

Svi modeli će imati najnoviju verziju Renaultovog sustava upravljanja na sva četiri kotača 4Control Advanced, koji pri manjim brzinama zakreće stražnje kotače u suprotnom smjeru od prednjih kako bi pomogao manevriranju, odnosno prvi većim brzinama u istom smjeru kako bi se povećala stabilnost.

Ovime se postiže vrlo mali radiju okretanja od 10,4 m, što je usporedivo s puno manjim automobilima.

Budući se radi o perjanici tvrtke, Rafale nudi visoku razinu komfora pri čemu se ističe novi panoramski stakleni krov dugačak je 1,5 m i širok 1,2 m, koji se u nekoliko sekundi zatamniti  i zaštiti putnike od sunca.

Postavkama krova, uključujući mogućnost samo djelomičnog zatamnjivanja, moguće je glasovno upravljati pomoću Google Assistanta.

Stakleni krov također dodaje 30 mm prostora za glavu putnika na stražnjim sjedalima.

Prednja sjedala presvučena alcantarom koja koristi 61 posto recikliranih materijala alcantarom, što je prvi na tržištu, kaže Renault.

Digitalna instrumentna ploča OpenR, predstavljena u Meganeu E-Tech electric i zatim u nešto drugačijoj izvedbi u Australu i Espaceu, sastoji se od dvostrukog zaslona u obliku slova L koji uključuje: 12,3-inčni vodoravni TFT zaslon instrumentne ploče te 12-inčni okomiti dodirni zaslon na središnjoj konzoli.

Podijeli