Novi Toyota Prius Plug-in

image

Iako je u međuvremenu predstavila modele s pogonom na vodik (Mirai), odnosno električnu energiju (bZ4X), Toyota je ipak najpoznatija po svojim hibridnim pogonima.

Prvi Prius s hibridnim pogonom predstavljen je 1997., a najnovija, peta generacija modela te treća generacija hibridnog pogonskog sustava, donosi još jedan korak u razvoju sustava pogona u kojem Toyota nema premca u svijetu automobila.

Novi Prius koristi benzinski 2.0 motor (ranije se koristio 1.8 motor) snage 112 kW (152 KS) koji radi u kombinaciji s elektromotorom snage 120 kW (163 KS) pa je najveća sistemska snaga 164 kW (223 KS), odnosno gotovo dvostruko više od prethodnog modela.

Ovo omogućuje sportske performanse te ubrzanje do 100 km/h za samo 6,7 sekundi uz emisiju CO2 od samo 19 g/km.

Kapacitet baterije  je povećan s 8,8 kWh (u odnosu na prethodnu plug-in izvedbu) na 13,6 kWh.

Litij-ionska baterija ima veću energetsku gustoću pa s 30 posto manje ćelija ima 50 posto veći kapacitet, što je smanjilo veličinu baterije i omogućilo ugradnju ispod stražnjeg sjedala.

Doseg pri vožnji samo s električnim pogonom je 86 km, a pomoću opcijskih solarnih panela na krovu se može povećati za dodatnih 8,7 km.

Ugrađen je punjač snage 3,3 kW što znači da punjenje baterije traje do četiri sata.

Novi je Prius izgrađen na bazi druge generacije filozofije Toyotine nove globalne strukture (TNGA) i na novoj platformi GA-C.

Čelik visoke čvrstoće omogućio je smanjenje težine karoserija za 24 kg, a za 30 posto je povećana torziona krutost.

Prius se isporučuje s najnovijom generacijom Toyotina sustava T-Mate i sustava Toyota Safety Sense, koji uključuju nove značajke za pomoć pri vožnji i sprečavanje nesreća i donose bolje mogućnosti koje dodatno poboljšavaju sigurnost, praktičnije su i jamče bezbrižnu vožnju.

Poluautonomni napredni sustav za pomoć pri parkiranju Advanced Park System omogućuje jednostavnije i sigurnije parkiranje te praktično memorira redovna mjesta na kojima se parkira, primjerice, kod kuće ili na poslu.

Uz pomoć četiri kamere Panoramic View Monitor i 12 ultrazvučnih senzora Prius može manevrirati, bez upotrebe ruku i uparkirati se sam, a vozač pritom samo mora provjeriti neposredno okruženje vozila i promijeniti stupanj brzine kad sustav to od njega zatraži.

U određenim okolnostima moguće je i parkiranje na daljinu, pri čemu vozač može izaći iz automobila i pokrenuti parkiranje putem pametnog telefona.

Toyota je počela s prodajom modela Prius Plug-in u Hrvatskoj s početnom cijenom od 48.768 € (367.442 kn)

Podijeli