Opel Kadett C slavi 50. rođendan

image

Opel je na IAA početkom rujna predstavio novu  Opel Astru Sports Tourer Electric čim je nastavljen niz modela u kompaktnoj klasi koja Opelu traje već 90 godina.

Većina zna  da se serija modela koja je bila popularna među generacijama kupaca prije Astre nazivala Kadett, a upravo jedan od najpopularnijih Kadetta slavi 50. rođendan.

Godine 1973. predstavljena je treća poslijeratna generacija kompaktnog Opelovog bestselera - Opel Kadett C.

Pametni obiteljski automobil, šarmantan drugi automobil s praktičnim prtljažnikom ili sportski coupé – obitelj Kadett C imala je mnoga lica od 1973. do 1979.

Kadett C s pogonom na stražnje kotače pojavio se 1973., a jedna od najvažnijih novosti bila je prednja osovina s dvostrukim poprečnim ramenima.

Treća generacija Kadetta izvorno je bila dostupna kao limuzina s dvoja ili četvora vrata u normalnoj i luksuznoj verziji, kao karavan s trima ili petorima vratima te kao coupé.

Uslijedit će još mnogo verzija, a se, osim  Njemačkoj, proizvodio i kao Chevette u Vauxhallu u Velikoj Britaniji te Aziji, Australiji te Sjevernoj i Južnoj Americi s blago izmijenjenom karoserijom i tehnologijom prilagođenom lokalnim uvjetima.

U Njemačkoj su se na početku ugrađivali 1,2-litarski motori s 38 kW (52 KS) i 44 kW (60 KS), a dvije godine kasnije stigao je i motor obujma 1,0 litre s 30 kW (40 KS).

Uz GT/E model s ubrizgavanjem goriva sa 77 kW (105 KS) predstavljen 975. Opel je nastavio tradiciju modela Rallye Kadett.

"Generacija C" je bio prvi Kadett koji je imao sigurnosne pojaseve u tri točke na prednjim sjedalima te na zatezač pojasa.

Bila je to sigurnosna značajka koja spašava živote i koja je, zahvaljujući jednostavnom rukovanju jednom rukom, povećala prihvaćenost među mnogim ljudima kojima se nisu sviđali sigurnosni pojasevi.

Najveća tehnička inovacija Kadetta C bio je prednji ovjes s dvostrukim poprečnim ramenima i spiralnim oprugama.

Stabilizator je bio standardan za sve verzije. Razmak između kotača bio je 20 mm veći nego kod prethodnika kako bi se upravljanje dodatno unaprijedilo.

Unaprijeđena stražnja osovina također je pridonijela neutralnom upravljanju i visokoj razini aktivne sigurnosti.

Također, sigurnosni upravljač za ublažavanje udaraca, deformacijske zone u prednjem i stražnjem te prostor za putnike kao sigurnosna ćelija smanjile su rizik od ozljeda u slučaju sudara.

Stabilne uzdužne i poprečne grede uz pojačana vrata i pragove štitili su putnike u slučaju sudara ili prevrtanja.

Vozilo je konstruirano da podnese frontalni sudar s krutom preprekom pri brzini od 65 km/h, a Opel je pokazao da se optimalna pasivna sigurnost može postići ne samo s velikim i teškim vozilima, već i s kompaktnim, lakšim automobilima.

S Kadettom GT/E proslavio Opel je 1975. pokazao da je treća generacija Kadetta ne samo sigurna, već i vrlo sportska.

Njegov 1,9-litarski motor s Bosch L-Jetronic ubrizgavanjem goriva razvijao je 77 kW (105 KS) što je uz masu od tek 900 kg omogućavalo najveću brzinu od 184 km/h.

Walter Röhrl i Rauno Aaltonen ostvarili su uspjeh s modelom GT/E sa 165 kW (225 KS) na reli utrkama u Monte Carlu i Portugalu.

Opel je 1976. predstavio Kadett Aero, odličan kabriolet kojeg je proizvodio karoserist Baur iz  iz Stuttgarta.

Aero je imao zaštitni luk, Targa karoseriju i sklopivo stražnje staklo čime je spojio nekoliko automobila u jednom: kabriolet, automobil za odmor i obiteljsko vozilo, kao i svestrano vozilo za gradski i prigradski promet.

Danas se smatra legendarnim klasikom koji privlači oduševljenje i pažnju na brojnim reli utrkama starih automobila.

50 godina kasnije najnovija generacija Astre također nudi puno užitka u vožnji – i to na vrlo odgovoran način.

Prvi put u dugoj priči o uspjehu kompaktne klase Opelovih automobila Astra je potpuno električna, a radi se o jednom od prvih električnih karavana na tržištu.

Elektromotor sa 115 kW (156 KS) i 270 Nm maksimalnog okretnog momenta osigurava najveću brzinu od 170 km/h.

Litij-ionska baterija kapaciteta 54 kWh osigurava doseg do 413 km prema WLTP ciklusu.

Podijeli