Umro je Marcello Gandini

image

Marcello Gandini rođen je u Torinu 1938., a bio je glavni dizajner i direktor Bertonea, jedne od najpoznatijih dizajnerskih kuća.

Najpoznatiji je po svojim kreacijama za Lamborghini te ga se najčešće povezuje s legendarnom Miurom, ali je u stvari samo završio izvorno Giugiarov dizajn, nakon što je ovaj napustio Bertone.

Iz njegovog pera izašao je Countach, možda i najdojmljiviji dizajn u povijesti, ali i Diablo, Espada, Urraco. Radio je i za Ferrari za kojeg je napravio Dino 308 GT4.

Osnovne ideje Countacha daju se prepoznati i u Lanciji Stratos, kao i u Fiatu X1/9 te donekle i u Bugattiju EB 110.

Također, Gadnini potpisuje i Alfra Romeo Montreal te Maserati Khamsin, ali također radio i na stvaranju Citroëna BX, Renaulta 5 Turbo. Možda je manje poznato kako je on i tvorac prvog Volkswagen Pola, Audija 50 te BMW-a serije 5

Nastavio se naviti dizajnom i u poznim godinama pa je tako surađivao i s Tata Motor te 2017. dizajnirao TaMo Racemo koncept sportskog automobila.

Također se bavio dizajnom industrijskih prostora i namještaja, a također je 1990. dizajnirao i Renault AE, kojeg se smatra prvi modernim kamionom u Europi

U siječnju je dobio počasnu diplomu iz strojarstva na Politehničkom institutu u Torinu.

Podijeli
Više u ovoj kategoriji: « Opel Kadett C slavi 50. rođendan