Porsche 550A

image

Porsche 550A svojim je dimenzijama malen automobil, ali u automobilističkom svijetu predstavlja veličinu, povijesnu veličinu. U Porscheu ističu da je upravo ovaj automobil nadahnuo dizajnere Boxstera, ali osim donekle sličnog oblika, 550A i Boxster nemaju gotovo ništa zajedničkog. Maleni 550A vrlo je dopadljivog oblika. Pri konstrukciji se štedjelo na materijalu radi smanjenja težine, tako da je u izradi korišteno samo ono što je prijeko potrebno i to u najmanjim mogućim količinama. Na prvi pogled dobije se dojam kao da se čitavi automobil sastoji od malo lima prevučenog preko "space frame" konstrukcije, četiri kotača, upravljača, dva sjedala i egzotičnog motora s četiri cilindra i isto toliko bregastih osovina. Bočna linija neodoljivo podsjeća na trkaće Porschee iz tog doba (50-ih godina). Ako nikada niste vidjeli Porsche 550A uživo, znajte da ste u 99.99-postotnoj većini. Razlog je vrlo jednostavan, proizvedeno ih je samo 39 (većina 1957. godine), tako da se sretnici koji su ga vozili mogu smatrati povlaštenom i apsolutnom manjinom.

Porsche 550A ima vrlo bogatu trkaću tradiciju. Gotovo neizmijenjen automobil pobijedio je na utrci Targa Florio, a u svojem prvom nastupu na Nürburgringu 1956. godine zabilježio je izvrsno četvrto mjesto. Bio je dominantan u svojoj klasi, a ponekad je predstavljao i više nego dobru konkurenciju za mnogo jače automobile. Čitav automobil teži samo 550 kilograma, a otuda i njegovo ime. Ispod prednjeg poklopca krije se rezervoar za gorivo kapaciteta više od 90 litara i 12 voltni akumulator. Prtljažnik? Budimo ozbiljni, Porsche 550 s prtljažnikom? Smiješno. Zrakom hlađeni četverocilindrični redni motor je remek djelo strojogradnje svoga doba. Motor oznake 547 bez gotovo ikakvih modifikacija korišten je u raznim Porscheovim modelima sve do kraja 60-ih, a okušao se i u Formuli 2. U Porscheu 550 iz 1500 cm3 razvija čak 130-135 KS, i to naravno bez ikakvog punjača, viševentilske tehnike ili elektronskog ubrizgavanja goriva. Rezultat koji je i danas za mnoge proizvođače nedostižan. Motor je smješten poprečno u sredini automobila. To naravno omogućuje izvrsna vozna svojstva, ali onemogućuje bolji pogled na motor, od kojeg se kroz male otvore može vidjeti samo djelić, tj. rasplinjači.Još jedna mogućnost za pogled u unutrašnjost zadnjeg dijela je ako se uklone rešetke. Tada se nesmetano mogu razgledavati konstrukcijske "space frame" cijevi i kutija solidnog peterobrzinskog mjenjača.

Automobil na prvi pogled djeluje tako maleno da ga teško možemo zamisliti parkiranog uz Bentley, kad već uz Boxstera djeluje poput dječje igračke. Radi "veličine" ulazak u automobil predstavlja veliki problem i zahtijeva posebnu tehniku, tako da će se mnogi pri ulasku podsjetiti dana kada su postali preveliki za svoj "go-kart". Kada je ta prepreka savladana i vozač sjedi, shvaća da je ponuda prostora isključivo funkcionalna, tako da su mogući samo pokreti potrebni za upravljanje vozilom. Pri svakom drugom pokretu nailazite na prepreku, što često izaziva bol. Suvozačica (šteta je trošiti sjedalo za osobu vlastitog spola) će imati nešto više prostora, ali će pri agresivnoj vožnji gotovo letjeti po automobilu. Razlog tome je sjedalo, koje za razliku od vozačkog, nema školjkasti oblik. Zaključak: s nježnim spolom - nježno. Kad smo već kod "go-karta", dvije stvari izrazito podsjećaju na igračku iz djetinjstva. Prva je vjetar koji pri vožnji tuče u lice unatoč minijaturnom vjetrobranu (naravno ne tako blago kao u "go-kartu"), a druga izvrsni osjećaj. Vozač će se prisjetiti ushićenja kada je kao dijete prvi puta sjeo u "go-kart" i okrenuo pedale. Starijima je za ushićenje potrebno nešto više, a automobilističkom novinaru, koji je u životu vozio sve i svašta, nešto sasvim posebno. To posebno sasvim sigurno je Porsche 550 A. I unutrašnjost je, poput vozačke pozicije, potpuno podređena funkciji automobila. Tri okrugla pokazivača, od kojih je pokazivač broja okretaja graviran do 10.000 okretaja smješten u sredini, daju sve potrebne podatke. Prekidači i brava za pokretanje smješteni su na središnjem dijelu konzole. Na podu Porschea također se vidi koliko se štedjelo na težini. Pod nogama vozača nema nikakvih tepiha i presvlaka, samo goli metal, dok su nožne komande i ručna kočnica bušeni. S pohvalama se vraćamo na već do neba hvaljeni motor. Odaziv na gas je nevjerojatan, takav kakav vozač neće doživjeti od ni jednog modernog automobila, pa makar on imao 1000 konja. Pri 4000 okretaja u četvrtoj stiskanjem gasa automobil ubrza nevjerojatno. Motor se bez problema vrti i preko 8000 okretaja, a zvuk koji pri tome proizvodi užitak je za svako uho, pod pretpostavkom da vam se takvi zvukovi sviđaju. Veliki problemi se javljaju pri mijenjanju brzina. Raspored stupnjeva je potpuno drugačiji od danas uobičajenog tako da se iz prve u drugu brzinu prebacuje pokretom gljivaste ručice u obliku slova "U". Navikavanje je potrebno i dugo traje, ali se nakon njega mijenja donekle brzo i tečno. Ponašanje u vožnji je izvrsno, i prati zahtjeve vozača - 550A može se voziti nježno ili agresivno. Pri agresivnoj vožnji automobil će se ponašati poput karta (u ovom slučaju govorimo o motoriziranim jurilicama), a vozač ima osjećaj da ga može zanositi pokretima tijela.

San svakog vlasnika Porschea 550A sigurno je provoziti ovaj automobil na trkaćoj stazi, bez štednje motora, ali rijetki se s obzirom na starost i raritet na to i odlučuju, tako da mnogi žale što se nisu rodili 40 godina prije. Nećemo zamjeriti Porscheu što bogohuli uspoređujući 550A s aktualnim Boxsterom. Iako je takva usporedba uvreda za 550A, to je sasvim razumljiv potez, jer bio bi pravi marketinški grijeh ne iskoristiti slavu legendarnog Porschea 550A u promociju, samo donekle oblikom sličnog Boxstera koji se može puno bolje usporediti s modelom 914 s kraja 60-ih. Danas se za dobro očuvani primjerak Porschea 550A mora platiti oko 700.000 DEM, što je otprilike cijena tri nova 911 Turbo, ili solidnog rabljenog zrakoplova ili stana u centru Pariza, ili... Dosta nabrajanja. Automobil i danas predstavlja ono što je bio nekad. Zamislite samo kakvu pažnju danas privlači 911 GT2. Baš takvu je 1958. privlačio Porsche 550A.

Motor:  4 cilindra, redni, zrakom hlađen Obujam: 1498 cm3 Snaga:  135 KS pri 7200 Najveća brzina: 215 km/h Ubrzanje 0-100 km/h: 7.2 sekundeCijena:  300-400 tisuća Eura

Podijeli