Volkswagen Karmann Ghia

image

Krajem četrdesetih godina prošlog stoljeća svijet se počeo oporavljati od Drugog svjetskog rata. Na tržištu automobila tada su vladali dosadni ali svakako funkcionalni automobili. S boljim standardom raste i želja za boljim proizvodima, jasno i boljim automobilima.

Buba i njena izvedenica Transporter Bully su tada jednostavno bili zakon na europskom kontinentu no u oporavljenom Volkswagenu razmišljaju i o posebnom, nekonvencionalnom modelu, tzv. graditelju imidža. Morao je to biti poseban automobil, potpuno drugačiji od Bube, iako napravljen na njenoj platformi, koji bi odgovarao posebnoj klijenteli željnoj isključivo automobila za uživanje.

Stari prijatelji – Karmann i Ghia

Zanimljiva je priča o nastanku tog VW-ovog «image maker» modela. Gospodin Nordhoff, čelni čovjek VW-a u to vrijeme obratio se Dr. Wilhelmu Karmannu iz grada Osnabrucka s kojim je već uspješno surađivao na projektu Buba Cabrio. Karmann se odmah bacio na posao no Bubina mu je platforma stvarala velike probleme. Ona je bila zamišljena za, ajmo reći, sve modele samo ne za jednog sportaša. Očajni Karmann na jednom salonu predlaže Ghiji posao izrade sportskog dizajna za njega, jasno bez znanja VW-a. Ghia je naravno bila počašćena takvim poslom, jer VW kao jedan od najjačih proizvođača u Europi jamči i svijetlu budućnost.

Sve Ghijine snage radile su na tajnom projektu pa su čak, bez znanja Karmanna, došli i do Bubine platforme. Kada je posao bio gotov pozvali su Karmanna koji je pak očekivao crteže i eventualno glinene modele da bi ostao šokiran ljepotom pravog 1:1 prototipa. Prototip je u tajnosti pod okriljem noći transportiran iz Torina u Osnabruck gdje ga je Karmann sakrio na kraju hodnika kako ni njegovi zaposlenici ne bi doznali o čemu je riječ. Jasno, kada je Nordhoff ugledao automobil mogao je samo reći bravo, ne lamentirajući što je Karmann angažirao Ghiu. 1955. godine prvi Volkswageni Karmann Ghie silaze s proizvodne trake u njemačkom gradu Osnabrucku.

Snagu nadoknađuje dizajn

Reakcije publike i novinara su bile i više nego dobre. Prekrasan dizajn i ručna izrada privlačili su poput magneta. No jedna je stvar ipak nedostajala – adekvatne performanse. Naime, VW je pogriješio odlučivši u jedan, slobodno možemo kazati ekskluzivan sportski automobil, ugrađivati «običan» motor iz Bube.Riječ je o 36 KS snažnom bokseru koji nikako nije odgovarao sportskom predznaku.

No izgled je ipak bio djelovao poput magneta što potvrđuju i prodajni rezultati – u prvoj je godini prodano više od 10.000 jedinica. Nekoliko godina kasnije stiže i cabrio verzija i tada prodaja raste na 18.000 jedinica. Te se brojke povećavaju sve do kasnih šezdesetih i rekorda od čak 33.000 jedinica. Posljednji je primjerak VW proizveo 1974. godine kada na mjesto legendarne Karmann Ghie stupa model Scirocco.

Zauvijek!

Karmann Ghia definitivno je jedan od najljepših automobila u povijesti. 1969. godine proglašena je jednim od najljepših proizvoda na svijetu, a u lipnju 1972. godine američki ju je Car and Driver magazin stavio uz bok s renomiranim sportašem Porscheom Speedsterom. Danas je Ghia postala rijedak automobil, a kada ju ugledate to će gotovo uvijek biti odlično očuvan ili restauriran primjerak s nedvojbeno nasmiješenim vozačem jer ovaj se poseban automobil cijeni i voli zauvijek…

Luka Lukčić,© www.vidiauto.com

Podijeli