Digitalnija, luksuznija i učinkovitija

image

Za promjene se morate dobro zagledati, ali zaista se radi o posve novoj generacija Panamere. Ne samo jer u Porsche koriste G3 kodno ime već i zbog karoserijskih razlika.

Poput otvora na prednjoj masci iznad registracije, izraženijih oblina lukova kotača ili stražnjeg dijela s prozorom bez okvira kao podsjetnik na model 911.

Uostalom, ekipa iz Zuffenhausena nema običaj raditi redizajn dva puta za redom. Novosti govore kako su sada samo hibridne varijante s V6 i V8 motorima u igri s krunom u vidu high-performance izvedbe Turbo E-Hybrid snage 680 KS.

Naravno, očekujemo još jednu, ukupno petu u rangu snage oko 750 KS imena Turbo S ili GT Turbo. Svi hibridni modeli profitiraju od snažnijeg elektromotora snage 140 kW (190 KS) koji je potpuno integriran unutar novog 8-stupanjskog PDK-mjenjača s dvostrukom spojkom.

Također, elektromotor vuče snagu iz nešto većeg i težeg paketa baterija od 25,9 kWh koji se može puniti najvećom snagom 11 kW. Doseg na struju vjerojatno i nije toliko važan, ali recimo da je 53 km prethodnika sada podignuto na 90 km.

Početna 2.9 V6 varijanta nudi 353 KS i 500 Nm što je dovoljno za 5,2 s do 100 km/h i maksimalnih 272 km/h no puno je impresivniji spomenuti 4-litreni Turbo (680 KS) s impresivnih 930 Nm koji omogućuje 3,2 s do stotke i maksimalnih 315 km/h.

Ipak, Panamera uspijeva još i više impresionirati novim podvozjem gdje opcionalni zračni ovjes Acitve Ride može podići automobil za pet centimetara kada ulazite ili spustiti ga za tri kada vozite sportski.

Štoviše, zahvaljujući dvije zračne komora i dvostrukim ventilima sustav će kompenzirati ne samo naginjanje karoserije u zavojima već i njeno propinjanje kod starta ili poniranje kod kočenja.

Time se ne samo izvrsno skriva masa oko 2,2 tone već i u drugi plana pada nova digitalna unutrašnjost po uzoru na Taycan gdje ne samo da vozač ima na raspolaganju 12,6 inčne zakrivljene instrumente već i suvozač u vidu opcionalnog 10,9-inčni zaslona.

Potonji može pratiti trenutne performanse Panamere ili u pokretu primjerice gledati film. U što sumnjamo.    

Podijeli