Nove kvalitete Dustera

image

Od premijere 2013. do danas, Dacija je prodala više od 2,2 milijuna Dustera. Ili otprilike tisuću primjeraka dnevno, što jasno govori o uspjehu Dustera.

Treća generacija ne namjerava posustati i još atraktivniju karoseriju postavlja na novu platfomu Renault koncerna CMF-B.

Upravo bi ona trebala biti zaslužna za više mjesta u kabini, posebno sprijeda u širinu odnosno straga za koljena (+30 mm) budući da ukupnom dužinom od 434 cm novi Duster praktično ostaje na razini prethodnika.

Jedino je u visinu sada 3,7 cm niži nego prije što ga optički čini vrlo robusnim i širokim. Profitirao je i prtljažnik koji sada nudi 427 l korisnog prostora.

Značajno je unaprijeđena i unutrašnjost, posebno u višim razinama opreme (od Expression) gdje su po prvi puta dostupni 7-inčni digitalni instrumenti ili 10,1-inčna multimedija blago zakrenuta prema vozaču.

Ipak, i početna oprema Essential nudi puno toga – ručnu klimu, fiksne krovne nosače, stražnje parking senzore, tempomat...

S novim Dusterom stiže i inovacija u vidu YouClip pametne opreme koja služi kao držač za čvrsto i sigurno odlaganje brojnih stvari poput mobitela, torbi, vrećica, boca i sličnog.

Osnovu motorizacije i dalje čini četverocilindarski ECO-G 100 s kombinacijom pogona na benzin i plin. Korak iznad je mild hibridni (48V sustav) TCe 130 koji je jedini dostupan s pogonom na sve kotače.

U potonjem slučaju Duster na terenu značajno profitira od novog sustava 4x4 Terrain Control koji nudi pet načina rada.

Na kraju je tu hibridna varijanta snage 140 KS s kombinacijom benzinskog i e-motora kakvu poznajemo i modela Jogger.

Novi Duster bi se na tržištu trebao pojaviti početkom iduće godine, a iako će cijena blago porasti, za očekivati je kako će početna varijanta ostati dostupna ispod 20.000 eura. 

Podijeli