Novi Hyundai Santa FE

image

O ukusima se ne raspravlja, ali Hyundaiju je teško zamjeriti na hrabrosti prilikom dizajna novih modela.

Iznimku svojom prilično kockastom karoserijom i atraktivnim H-farovima ne čini niti nova generacija velikog SUV-a Santa Fe koji se dizajnerski posve odmakao od prethodnika.

Ujedno je i narastao na ukupno 4,83 m (+45 mm) dok je međuosovinski razmak produžen (+ 50 mm) na ukupno 2,82 m.

Prostranost stoga nije u pitanju zbog čega malo koji model u segmentu nadmašuje komfor u trećem redu sjedala.

Ipak, fokus je na raskoši u prva dva, s opcijom njihovog polijeganja uz potporu za noge u prvom (po uzoru na Ioniq 5) odnosno individualnom podešavanju onih u drugom redu (kombinacija 2+2+2).

Naravno, Santa Fe je spreman i za avanturu, s naglaskom na komfor, a manje terenske sposobnosti budući da nema pogona na sve kotače. Odmor u prirodi omogućuje polijeganje stražnjih sjedala u ravnu podnicu, ali i posebna stepenica skrivena u C-nosaču koja omogućuje lakši pristup krovu i postavljanju šatora.

Moderna tehnologija sada je još više u službi komfora te se ispred vozača rasprostire panoramski zakrivljeni zaslon koji kombinira digitalne instrumente (12,3“) i infotainment sustav (12,3“) dok 6,6-inčne kontrole klime krajnje pojednostavljuju korištenje.

Dodajmo tome, između ostalog, dvije površine za bežično punjenje mobitela (27W), UV-C policu za sterilizaciju ispred suvozača, digitalni ključ za pokretanje i nadzor vozila putem mobitela ili adaptivni tempomat koji pomaže i kod prestrojavanja na autocestama pa brzo postaje jasno u kojoj mjeri Santa Fe planira razmaziti vozača.

Tek kod motor ambicije nisu toliko velike pa se Hyundai za sada oslanja na dvije hibridne izvedbe bazirane na 1,6-litrenom turbo benzincu i e-motoru. Hibridna varijanta donosi ukupnu snagu sustava od 235 KS (350 Nm) što je dovoljno za 9,5 s do 100 km/h i maksimalnih 190 km/h.

Snaga za plug-in još nije poznata, ali znamo da je nešto agilniji (9,1 s) te da koristi bateriju kapaciteta 13,8 kWh što je dovoljno za otprilike 65 km isključivo na struju.

Cijena također nije definirana no očekuje se da će biti u rangu 60.000 eura kada početkom ljeta 2024. stigne u prodaju.

Podijeli