Dobitna kombinacija

image

Aktualna generacija Opel Corse predstavljena je 2019., a nedavno smo imali prilike vidjeti i kako izgleda nakon uobičajenog redizajna na polovici životnog vijeka. Sada Opel otkriva detalje o hibridnoj varijanti koja po prvi puta ulazi u ponudu Corse.

Sustav se bazira na 48-voltnoj hibridnoj tehnologiji te spaja nove 1,2-litrene trocilindarske motore snage 74 kW (100 KS) i 205 Nm, odnosno 100 kW (136 KS) i 230 Nm, s elektromotorom snage 21 kW i 55 Nm.

Potonji je integriran unutar kućišta 6-stupanjskog mjenjača s dvostrukom spojkom koji omogućuje izmjene stupnjeva bez prekida u isporuci snage.

Turbo benzinski motori s druge strane rade u takozvanom Millerovom ciklusu radi veće učinkovitosti. Zadnji član jednadžbe je naravno baterija i to litij-ionska kapaciteta 0,43 kWh što je dovoljno za otprilike kilometar vožnje isključivo na struju do brzine od 30 km/h.

Uz to, smještena je ispod vozačkog sjedala što omogućava punu iskoristivost prtljažnika. Osim što znatno povećava komfor vožnje, hibridni sustav u novoj Corsi značajno i štedi gorivo.

U usporedbi sa sličnom neelektrificiranom Corsom opremljenom 8-stupanjskim automatikom, potrošnja je sa 4,6-4,7 l na 100 km (WLTP-kombinirani ciklus) otprilike 15% niža (1,0 l/100 km) dok bi performanse trebale biti bolje, a vožnja time još zabavnija.  

Podijeli