Obnovljeni Toyota Yaris Cross

image

Iako je Yaris Cross vrlo uspješan model, Toyota ga je odlučila dodatno unaprijediti te napraviti još uspješnijim.

Prije svega dobio je Hybrid 130 izvedbu s više snage, ali će se i dalje nuditi slabija hibridna izvedba. Snažniji motor će se nuditi u svim višim razinama opreme, kao i u posebnim modelima GR Sport i Premiere Edition.

Pogonski sustav koji kombinira 1,5-litarski benzinski motor te dva elektromotora, pri čemu su potonji pojačani te s novim upravljanjem omogućuju sistemsku snagu od 97 kW (132 KS), a najveći okretni moment pogonskog elektromotora (MG2) je povećan sa 141 na 185 Nm.

Ovime je vrijeme ubrzanja do 100 km/h smanjeno za pola sekunde te iznosi 10,7 sekundi, dok je vrijeme ubrzanja između 80 i 120 km/h, smanjeno na 8,9 sekundi.

Toyota ističe i da je emisija CO2 103 do 122 g/km, odnosno najbolja u klasi.

Osim performansi, povećana je i razina komfora što je prije svega postignuto smanjenjem buke. Ugrađen je prigušivač na nosač motora te rezonantni ispuh, a povećana je i debljina stakla na vjetrobranu i prednjim prozorima.

Ugrađen je potpuno novi infotainment sustav koji uključuje digitalnu instrument ploču čiji je prikaz moguće prilagođavati željama vozača.

Instrument ploča se nudi u veličini od 7" ili 12,3", dok je početna konfiguracija infotainmenta s ekranom dijagonale od 9", a opcijski se nudi i veličina od 10,5".

Yaris Cross nudi praktičnost i sigurnost pametnog digitalnog ključa koji pomoću povezanosti s aplikacijom MyT, omogućuje pristup vozili za pet različitih korisnika putem pametnog telefona.

Digitalni ključ se može koristiti za zaključavanje, otključavanje i pokretanje vozila – bez potrebe da korisnik vadi telefon iz torbe ili džepa.

Aplikacija MyT pruža brojen korisne funkcije, uključujući daljinsko zaključavanje/otključavanje, upravljanje klimom prije putovanja i aktivaciju svjetala za opasnost kako bi se lakše lociralo vozilo – npr. na parkiralištu.

Toyota je odlučila napraviti trenutnu generaciju Yaris najsigurnijim malim automobilom na svijetu, opremivši ga obiljem aktivnih i pasivnih sigurnosnih sustava, a Yaris Cross koristi isti široki spektar Toyota T-Mate paketa.

Toyota T-Mate je krovni izraz za napredne značajke koje automobil čine sigurnijim i lakšim za vožnju i parkiranje.

U novom Yaris Cross, oni su poboljšani i prošireni kako bi bili učinkovitiji, uključujući uvođenje najnovije generacije sustava Toyota Safety Sense.

Atraktivni Yaris Cross postao he još atraktivniji u posebnoj, Premiere Edition, izvedbi, koja se udi u ekskluzivnoj novoj Urban Khaki boji te s ekskluzivnim novim 18-inčnim tamno sivim aluminijskim naplatcima s pet krakova.

Na hrvatskom tržištu se očekuje u svibnju 2024.

Podijeli