ID3 uspješno odradio maraton test

image

Prvi Volkswagen koji je razvijen kao isključivo električni model dobro je izdržao intenzivnu upotrebu gdje je u dvije i pol godine napravljeno 100.000 km, za što bi u normalnoj upotrebi trebalo barem dvostruko više.

Najvažniji rezultat testa je vrlo dobro stanje baterije koja je i nakon 100.000 km i brojnih ciklusa punjenja još uvijek imala 93 posto izvornog kapaciteta. Također, tijekom testiranja nije bilo nikakvih značajnih problema ili kvarova vozila.

Testirani model bio je ID.3 Pro S1 s neto sadržajem baterije od 77 kWh za kojeg Volkswagen, kao i za sve ostale modele u ID. obitelj, jamči da će baterija i nakon osam godina rada ili 160.000 km vožnje imati najmanje 70 posto izvornog kapaciteta.

ADAC testeri nisu štedjeli bateriju, a kako bi se što prije dosegla granica od 100.000 km, ID.3 se često punio do 100 posto na brzim punionicama.

Test izdržljivosti ovakve vrste prvi je neko od vozila ID-obitelji, a ADAC-ovi stručnjaci su vše puta kontrolirali sve glavne sklopove sukladno njihovim kriterijima testiranja.

Ažuriranje softvera se pokazalo kao jako važno i osim ispravljanja nekih softverskih problema, novi verzije su donijele i povećanje snage punjenja koja se povećala na 170 kW.

Također, ažuriranja su pozitivno utjecala na potrošnju, odnosno doseg, a to se pogotovo osjetilo na kratkim udaljenostima i zimskim temperaturama od 0 do 5°C.

ADAC hvali i inteligentni planer rute koji na dužoj ruti planira zaustavljanja za punjenje na način da se na odredište stigne što je brže moguće.

Osim stanja napunjenosti baterije, sustav također uzima u obzir trenutnu prometnu situaciju i prognoze.

Podijeli