Novi Superb s više tehnologije i stila

image

Od predstavljanja prve generacije, 2001. prodano je više od 1,6 milijuna primjeraka, od čega polovica otpada na prethodnu (treću) generaciju, a zanimljivo je kako je najvažnije tržište bila Njemačka.

Četvrta generacija donosi daljnje povećanje duljine, pa limuzina sada mjeri 4912 mm (+43 mm) dok je karavan nešto kraći, odnosno 4902 mm (+40 mm u odnosu na prethodnu generaciju).

No, osim većih dimenzija, novi Superb donosi još sofisticiraniji dizajn, više prostora i udobnosti te najsuvremeniju tehnologiju, poput novih LED Matrix prednjih svjetala s 40 posto više svjetla.

Inovativni sustavi pomoći kao što su Turn Assist i Crossroad Assist debitiraju u ovom modelu.

Novi Superb s nudi sa šest pogonskih sustava, tri benzinska motora (od čega jedan mild hibrid), dva dizelska motora te jednu plug-in hibridnu izvedbu. Treba istaknuti kako se ra prijenos nudi isključivo DSG mjenjač s dvije spojke, i to 6-brzinski u PHEV izvedbi, dok ostali imaju mjenjač sa sedam brzina.

Početni benzinac je 1.5 TSI mHEV te nudi 110 kW (150 KS), slijedi 2.0 TSI u izvedbi sa 150 kW (204 KS) s pogonom na prednje kotače te jača izvedba ovog motora sa 195 kW (265 KS)  s pogonom na sve kotače.

Dizelski motor je poznati 2.0 TDI koji u izvedbu sa 110 kW (150 KS9 pogoni prednje kotače, a snažnija izvedba sa 142 kW (193 KS) pogoni sve kotače.

Plug-in hibrid kombinira 1.5 TSI benzinski motora i elektromotor te ima najveću sistemsku snagu od 150 kW (204 KS). Baterija ima bruto kapacitet od 25,7 kWh (dvostruko više od prethodne izvedbe) te osigurava doseg s električnim pogonom od 100 km

Osim što podržava punjenje na AC punjačima najveće snage od 11 kW, sada je moguće i DC punjenje najvećom snagom od 50 kW.

Nova generacija DCC Plus generacija dinamičke kontrole podvozja nudi brže reakcije i širi raspon postavki ovjesa, od luksuzne udobnosti do naglašene dinamičke sposobnosti.

DCC Plus sustav dinamičke kontrole ovjesa s dva odvojena ventila koji kontroliraju faze ekspanzija i kompresije amortizera, osiguravajući brže prigušivanje s mogućnošću prilagodbe, dostupan je u svim modelima te serija u L&K izvedbama.

Superb u izvedbi unutrašnjosti slijedi rješenja koja su viđena kod Kodiaqa, odnosno zaslonom digitalnih instrumenata te dodatnim infotainment zaslonom osjetljivim na dodir te tri okretna prekidača na središnjoj konzoli.

Tri "pametna kotačića" mogu se programirati za promjenu funkcije kojom upravljaju, s dva vanjska kotačića za podešavanje unutarnje temperature, grijanja i ventilacije sjedala, a srednji kotačić za kontrolu glasnoće infotainment sustava, brzine ventilatora, smjera strujanja zraka, izbor režima vožnje i zumiranje karte.

Središnji zaslon veličine 10-inča je standard, a verzija od 13 inča dostupna je na modelima s višim specifikacijama.

Škoda ističe kako je sav tekstil koji se koristi u novom Superbu u potpunosti recikliran, a da je opcija smeđe kože boje konjaka štavljena korištenjem otpadne vode od prerade maslina – čime se dodatno naglašavaju karakteristike održivosti automobila.

Nove značajke uključuju Phone Box s induktivnim brzim punjenjem od 15 vata i istodobnim hlađenjem pametnog telefona, kao i Ergo sjedala prilagođena leđima s deset pneumatski kontroliranih masažnih jastuka

Popis Simply clever rješenja sadrži čak 28 stavki, od električno pokretanog pokrova prtljažnika, preko držača parkirne kante, USB priključka u retrovizoru do spremišta za sigurnosne prsluke u vratima.

Podijeli