Najsnažniji serijski Audi ikad

image

Već znamo da Audi e-tron GT dijeli platformu J1 s Porsche Taycanom, a dva modela imaju puno zajedničkog u izvedbi ovjesa te baterija. Obzirom da je nedavno predstavljen novi Taycan, sad je došao red na Audi.

Audi također koristi brojne promjene koje su već viđene na Taycanu, prije svega veću bateriju neto kapaciteta 97 kWh te snažnije i lakše elektromotore za sva tri modela.

Novi motori dolaze iz Audijevog razvoja,  odnosno nove generacije modela koji će koristiti PPE platformu, a najveća moguća snaga motora je 415 kW (564 KS).

Naravno, koriste se dva motora, pri čemu imaju i rezervu snage za ekstremne situacije koja iznosi 70 kW, a aktivira se Boost prekidačem.

Tako S e-tron GT razvija 500 kW (679 KS), RS e-tron GT nudi 630 kW (856 KS), dok najsnažniji RS e-tron GT ima zastrašujućih 680 kW (925 KS) te je najsnažniji serijski model kojeg je Audi ikad proizveo.

Početni S model do 100 km/h ubrzava za 3,4 s, RS za 2,8 s, a RS Performance za samo 2,5 sekundi. Najveća brzina S modela je 245 km/h, a RS modela 250 km/h.

Značajno je poboljšana i energetska učinkovitost, što uz veću bateriju rezultira dosegom od 609 km.

Također, povećana je i snaga punjenja pa sada e-tron GT, umjesto prijašnjih 270 kW, može primiti do 320 kW, a brzini punjenja to znači od 10 do 80 posto kapaciteta za samo 18 minuta.

Uz značajne nadogradnje pogonskog sustava, Audi je također predstavio dva potpuno ovjesa koji bi trebali dodatno poboljšati upravljivost i voznu dinamiku.

Standard za sve modele e-tron GT je novi sustav zračnog ovjesa koji ima zračne opruge s dvije komore i amortizere s dvostrukim ventilima.

Stepenicu iznad je Active Ride sustav, koji koristi aktivne amortizere te spomenute zračne opruge za potpunu kontrolu naginjanja.

Osim što unaprjeđuje kvalitetu vožnje, omogućuje potpuno izbacivanje stabilizatora, čineći svaki kotač potpuno neovisnim.

Početni S model u seriji ima čelične diskove, dok će RS modeli imati diskove presvučene silicijem za bolje odvođenje topline.

Opcijski se nude i potpuno karbonsko keramičke kočnice s masivnim čeljustima s 10 klipova u srebrnoj ili crvenoj boji.

Vanjski izgled se nije značajnije promijenio, a Audi je ponudio različite izvedbe prednje maske za S, RS i RS Performance modele, pri čemu S ima naplatke od 20", a RS modeli 21".

Audi je također dotjerao unutrašnjost koja je dobila nove boje i nove ukrasne elemente, uz unaprjeđene izvedbe virtualnog kokpita i središnjeg 10,1" infotainment zaslona. Novi je i upravljač koji se također razlikuje u S i RS izvedbama.

Podijeli