Nova generacija Seat Ibize

image

Nova Seat ibiza trebala bi biti najbolja Ibiza ikad, tako Seat najavljuje svoj novi model koji će imati kompaktniji vanjski dizajn, prostraniju unutrašnjost, najnovije tehnologije povezivosti, udobnosti i sigurnosti. Automobil će biti predstavljen na Salonu automobila u Ženevi u ožujku 2017, dok se početak prodaje u Hrvatskoj očekuje u lipnju 2017.

Peta generacija Seat Ibize nastala je na najnovijoj modularnoj platformi MQB A0 tako da se radi o potpuno novom modelu; Ibiza će biti prvi model u Volkswagenovom koncernu temeljen na toj platformi koja nudi velike mogućnosti.

Prva generacija Seat Ibize lansirana je davne 1984. godine te je model koji se najduže zadržao u povijesti Seata; prodano je 5,4 milijuna vozila te je Ibiza istovremeno i najprodavaniji model marke.

Peta generacija Seat Ibize kraća je za 2 mm u odnosu na prethodnu generaciju, niža je za jedan milimetar, a proširena je za 87 mm. Proširen je trag kotača na prednjoj osovini za 60 mm te 48 mm na stražnjoj. Povećan je međuosovinski razmak za 95 mm, na 2564 mm. Prostor za noge na stražnjim sjedalima povećan je za 35 mm dok je prostor za glavu porastao za 24 mm na prednjim sjedalima i 17 mm na stražnjim. Sjedala su šira za 42 mm. Prtljažnik je također povećan za 63 litre, na 355 litara, čime Ibiza ulazi i u segment kompaktnih automobila. Bit će dostupna samo peterovratna verzija.

Svi raspoloživi motori za novu Ibizu u skladu su s normom za ispušne plinove EU 6 - moguće je odabrati između triju benzinskih motora s aluminijskim blokom i cilindrima. Prva opcija je 3-cilindarski 1.0 MPI motor sa 65 ili 75 KS. Druga opcija je 3-cilindarski 1.0 TSI motor s 95 ili 115 KS, zajedno s turbokompresorom, hladnjakom zraka punjenja i sustavom izravnog ubrizgavanja. Novi 1.5 TSI motor bit će raspoloživ krajem 2017. godine, s četiri cilindra i 150 KS.

1.6 TDI dizelski motori bit će dostupni u varijantama od 80, 95 i 115 KS. I naposljetku, nova MQB A0 platforma omogućuje novoj Ibizi integraciju 1.0 TGI motora snage 90 KS s pogonom na stlačeni prirodni plin (CNG). Seat je prvi proizvođač koji će ovaj tip motora ponuditi u ovoj klasi.

Raspoloživi mjenjači su ručni 5-stupanjski mjenjač za verzije motora s 95 KS i slabije te 6-stupanjski mjenjač za snažnije motore. 7-stupanjski automatizirani mjenjač s dvije spojke DSG predstavlja još jednu od opcija raspoloživih za novu Seat Ibizu.

Sustavi potpore za vozača ugrađeni u novu Ibizusu Front Assist, potpora kod prometnog zastoja, adaptivni tempomat, sustav KESSY s tipkom za pokretanje motora Heartbeat, nova generacija prednjih i stražnjih parkirnih senzora te kamera za pogled unatrag veće kvalitete i preciznijeg prikaza na vrhunskom 8“ dodirnom zaslonu sa staklenom pločom.

U unutrašnjosti novog modela bit će integriran bežični punjač s pojačivačem signala, imat će tri opcije aplikacija: Apple Car Play, Android Auto i Mirror Link. Partnerstvo s tvrtkom Beats Audio donosi digitalni signalni procesor (DSP), 7 vrhunskih zvučnika i 8-kanalno pojačalo snage 300 W.

Podijeli