Yaris će imati novi motor

image

Uz povećanje obujma Toyota Yaris imat će i veću snagu - umjesto 99 KS sa starim 1.3 motorom imat će 111 KS (82 kW) s novim 1.5. Odlučeno je to u očekivanju norme Euro 6c i homologacijske norme RDE (Real Driving Emission).

Motor će i dalje imati četiri cilindra te će biti dio obitelji 1,5 litara kao zamjenu za aktualni motor od 1,3 litre. Ovaj 4-cilindrični motor je dio obitelji ESTEC (Economy with Superior Thermal Efficient Combustion - štednja uz izgaranje vrhunske toplinske učinkovitosti) i uvodi nova tehnička rješenja kojima se postižu bolje performanse, povećani užitak u vožnji i, istovremeno, uz CVT mjenjačem smanjenje potrošnje goriva od 12% prema važećem ciklusu NEDC.

1.5 motor imat će 136 Nm okretnog momenta pri 4400 okr/min, a 118 Nm bit će dostupno od 2000 okretaja. Toyota najavljuje brz odziv atmosferskog motora, brže ubrzanje od 0 do 100 km/h za 11 sekundi (1.3 motor 11,8 sekundi), a međuubrzanje od 80 do 120 km/h traje kraće za jednu sekundu - 17,6 u odnosu na 18,8.

Omjer kompresije je 13,5, a uz toplinsku učinkovitost od 38,5%, usvajanje povrata ohlađenih ispušnih plinova (EGR) i proširivanjem upravljanja rada ventila koji omogućava prelazak s Ottovog na Atkinsonov proces te korištenjem Toyotinog znanja iz područja hibridnih vozila ovaj motor se svrstava u red najboljih.

Veći kompresijski omjer je postignut zahvaljujući konstrukciji komore za izgaranje i korištenjem novih klipova koji pospješuju homogenizaciju smjese i brzinu izgaranja. Smanjenjem temperature izgaranja, ohlađeni vraćeni ispušnih plinovi (EGR) isto tako pomiču pojavu lupanja u motoru (detonantnog izgaranja). Povrh toga, količina vraćenih inertnih plinova pomaže u smanjenju gubitka zbog pumpanja pri malim i srednjim opterećenjima što povećava učinkovitost. Konačno, primjernom novog sustava promjenljivog upravljanja radom ventila - VVT-iE (Variable Valve Timing intelligent system Electric Motor) omogućava se prebacivanje s Ottovog na Atkinsonov proces i obrnuto u djeliću sekunde. Uz električno upravljanje, pomak faze usisnog bregastog vratila omogućava zatvaranje usisnog ventila nakon donje mrtve točke klipa čime se smanjuje takt kompresije, a posljedično se smanjuju gubici zbog pumpanja (Atkinsonov proces) ili ranije otvaranje radi vraćanja na Ottov proces i time postizanja boljih performansi pri velikim opterećenjima. Pomakom faze bregastog vratila ispuha upravlja se hidrauličkim sustavom.

Ovaj 1,5-litreni motor je po prvi put kod Toyote opremljen vodom hlađenom ispušnom granom - ograničavanjem temperature ispušnih plinova izbjegava se obogaćivanje smjese potrebno za smanjenje temperature izgaranja na bilo kojoj brzini vožnje na autocesti, a time se pak smanjuje potrošnja goriva i emisija plinova u tim uvjetima rada.

Podijeli