Nova Mazda CX 80 sa sedam sjedala

image

CX-80 je veliki brat Mazde CX-60 s pet sjedala koja je stigla 2022, a oba modela su konstruirana oko iste filozofije, temelje se na istoj platformi te nude s istim izborom pogonskih sklopova: plug-in hibrid te šesterocilindrični dizel.

Temelji se na Mazdinoj "Skyactiv Multi-Solution Scalable Architecture" koju marka koristi za razne modele, uključujući kompaktnu Mazdu 3.

Međutim, CX-80 i CX-60 su jedini s uzdužnim motorima, koji se u CX-80 kombiniraju s automatskim mjenjačem s osam stupnjeva prijenosa i sustavom stalnog pogona na sve kotače.

Redni šesterocilindrični 3,3-litarski dizel sa 187 kW (254 KS) i 550 Nm opremljen je 48-voltnim blagim hibridnim sustavom ili "M-Hybrid Boost", kako ga Mazda naziva.

Mali električni motor od 12,4 kW (17 KS) pomaže motoru pri kretanju iz mirovanja i pri niskim okretajima radi povećanja učinkovitosti.

Iako Mazda nije objavila ukupnu sistemsku snagu, ubrzanje od 0 do 100 km/h traje 8,4 sekunde.

Plug-in hibrid koristi 2,5-litarski četverocilindrični benzinski motor, ali radi s puno snažnijim električnim motorom od 129 kW (175 KS) i 270 Nm koji se napaja iz litij-ionske baterije od 17,8 kWh.

U kombinaciji sa 141 kW (191 KS) i 261 Nm benzinskog motora, ukupna snaga je respektabilnih 241 kW (327 KS) i 500 Nm.

Obzirom da elektromotor isporučuje moment trenutno, ubrzanje do 100 km/h je samo 6,8 sekundi.

Mazda u dizel motoru koristi novu tehnologiju nazvanu DCPCI (Distribution-Controlled Partially Premixed Compression Ignition), koja koristi jedinstvenu komoru za izgaranje jajolikog oblika za postizanje boljeg i čistijeg izgaranja goriva.

U kombinaciji s 48 V mild hibridnim sustavom ovo omogućuje potrošnju od samo 5,7 l/100 km.

Plug-in hibrid omogućuje potrošnju od samo 1,6 l/100 km (u prvih 100 km) te potrošnju energije od 23,9 kWh/100 km uz električni doseg do 60 km.

Potpuno punjenje baterije pomoću kućnog wallboxa snage 7 kW trebalo bi trajati oko dva i pol sata, ali CX-80 PHEV nema mogućnost brzog punjenja istosmjernom strujom kao što to ima većina europskih modela.

S prednje strane, CX-60 i CX-80 izgledaju gotovo identično, ali je novi model sa sedam 250 mm duži, a bočni prozori su povećani kako bi se putnicima u trećem redu osiguralo više svjetla.

Svaki CX-80 opremljen je digitalnom instrument pločom od 12,3 inča i središnjim zaslonom od 12,3 inča.

Zanimljivo je kako se ne radi o zaslonu osjetljivom na dodir već Mazda (pohvalno) nudi okretni kotačić na središnjoj konzoli za navigaciju svojim infotainment izbornicima.

Amazonova virtualna asistentica Alexa ipak dolazi ugrađena i može kontrolirati glazbu u automobilu, navigaciju i klima uređaj, kao i aplikacije poput Spotifyja. Bežični Apple CarPlay i Android Auto su standardni.

CX-80 se standardno isporučuje sa sedam sjedala, no bit će dostupne i izvedbe sa šest sjedala, a u tom slučaju se klupa u drugom redu zamjenjuje s dvije fotelje s opcijom da između njih postoji prolaz ili konzola s dodatnim spremištem i držačima za čaše.

Velika stražnja vrata omogućuju lagan pristup trećem redu sjedala.

Za razliku od nekih drugih SUV modela sa sedam sjedala, na sjedalima ima više nego dovoljno prostora za glavu i noge čak i za odrasle osobe.

Dostupno je 258 litara prtljažnika sa svim sjedalima, a to raste na 687 litara kada se preklope   stražnja sjedala.

Kada su sva sjedala u drugom i trećem redu spuštena CX-80 nudi 1.221 litara prtljažnog prostora.

Podijeli