Novi Opel Grandland za kompletiranje ponude

image

Ovo je prvi Opel koji koristi Stellantis platformu STLA Medium, a premijerno ju je koristio Peugeot prošle godine s modelom e-3008

STLA Medium može primiti najveću bateriju do 98 kWh i u pravo nju nudi Grandland Electric te ističe kako s njom može prevesti do 700 km prema WLTP ciklusu, iako točna brojka nije navedena.

Budući da Peugeot nudi e-3008 s jeftinijom baterijom od 73 kWh (doseg 525 km), za očekivati je kako bi se ona mogla pojaviti i u Grandlandu.

Sa STLA Medium platformom, Stellantis donosi neuobičajeno veliku bateriju u ovu klasu, ali koristi napon od 400 volti zbog manjih troškova.

Opel ostaje donekle nedorečen i kada je u pitanju punjenje jer ne navodi snagu punjenja već samo da je potrebno oko 26 minuta da se napuni do 80 posto kapaciteta baterije.

Ne navode se ni podaci za AC punjenja, ali će 11 kW vjerojatno biti serija, a 22 kW opcija. Važno je da bi svi modeli trebali i mati toplinsku pumpu u seriji (barem u Njemačkoj).

Opel nije naveo ni previše podataka o pogonu, ali tu se opet ne očekuje previše razlika u odnosu na Peugeot koji ima 170 kW na prednjim kotačima, a dostupan je i opcijski pogon na sve kotače od 240 kW s drugim motorom na stražnjoj osovini.

Verzija s baterijom od 73 kWh (za koju nije sigurno hoće li je Opel ponuditi) ima snagu od 157 kW.

Osim potpuno električne izvede, nudit će se i mild-hibridna izvedba s 1,2-litarskim motorom snage 100 kW (136 KS) i elektromotorom s 21 kW (28 KS).

Kasnije će se pojaviti i plug-in hibridna izvedba s jačim elektromotorom i većom baterijom koja bi trebala osigurati do 85 km električnog dosega.

S 4,65 metara, novi Opel SUV je čak 17,3 cm duži te 6,4 cm širi uz međuosovinski razmak od 2,78 m.

Prethodni facelift je u izgled već donio Vizora, a sada imamo "3D Vizor", po uzoru na koncept Experimental.

Umjesto pružanja tehničkih detalja, Opel naglašava značajke kao što su "Intelli-Lux Pixel Matrix HD svjetlo koje je vodeće u industriji" s više od 50.000 svjetlosnih piksela po prednjem svjetlu.

Unutrašnjost donosi potpuno digitalni kokpit s head-up zaslonom i 16-inčnim zaslonom osjetljivim na dodir.

Podijeli