Novi Audi Q6 etron s dosegom od 625 km

image

Audi Q6 e-tron je prvi električni model nove generacije, a u Audiju vjeruju kako će postaviti standarde u klasi kad su u pitanju performanse, doseg, snaga punjenja te vozna svojstva.

Ključ bi trebala biti nova PPE platforma, razvijena je u suradnji s Porscheom, a na njoj vozi i novi električni Macan. Također, ovo će biti i prvi električni model koji se će proizvoditi u matičnoj tvornici u Ingolstadtu.

Izgledom je Q6 e-tron prilično smiren, a iako ima nekih elemenata e-tron GT modela, inspiracija je očito bio veći Q8 e-tron.  Što se dimenzija tiče, s 4.771 mm duljine, Q6 e-tron je 108 mm duži od aktualnog Q5.

Prednja LED svjetla su podijeljena na dva dijela; donji dio bavi je zadužen za kratka i duga svjetla, dok gornji dio ima prilagodljiva dnevna svjetla čiji se prikaz može personalizirati zahvaljujući 61 LED segmentu.

Stražnja svjetla koriste OLED tehnologiju, gdje tri pojedinačne ploče unutar svakog stražnjeg svjetla također sadrže 60 pojedinačnih segmenata, koji mogu generirati različite grafike osvjetljenja ili čak obavijestili druge sudionike u prometu o nekoj opasnosti, odnosno ako se automobil nalazi u poluautonomnom način vožnje.

Izvedba unutrašnjosti donekle odstupa od onih kakve smo navikli u Audiju, a razlog je potpuno novi operativni sustav za instrumentnu ploču infotainment.

Zaslon virtualnog kokpita veličine 11,9" se neprimjetno nastavlja na 14,5"  MMI zaslon osjetljiv koji je blago zakrivljen.

Operativni sustav temeljen na Androidu upravlja većinu funkcija, a jedino su kontrole klime izdvojene, ali Audi ističe kako su u ovom slučaju glasovne komande najvažnije sredstvo za promjenu postavki.

Sustav razumije do 800 glasovnih naredbi putem glasovnog asistenta 'Hey Audi', koji može naučiti glasovne naredbe i od vozača i od suvozača, pa čak i proaktivno davati prijedloge na temelju prethodnih navika.

Suvozač također dobiva dodatni 10,9-inčni zaslon, koji mu omogućuje da sam mijenja postavke.

Q6 e-tron koristi 800 V bateriju neto kapaciteta 94,9 kWh (bruto 100 kWh) s najvećom snagom punjenja od 270 kW, dok bi najveći doseg trebao biti 625 km.

U početku se nude dva modela, Q6 e-tron quattro i SQ6, oba s po dva motora i pogonom na sve kotače.

Q6 e-tron quattro ima 285 kW (388 KS) i ubrzanje do 100 km/h za 5,9 sekundi, dok SQ6 sa 380 kW (517 KS) do 100 km/h treba 4,3 sekunde. Najveća brzina je 210 km/h, odnosno 230 km/h.

Također, Q6 e-tron ima jednu od najvećih snaga rekuperacije te njegovi motori mogu povratiti do 220 kW energije prilikom usporavanja. Audi ističe kako se otprilike 95 posto zaustavljanja može preći bez korištenja radnih kočnica

Kasnije dolazi i model sa stražnjim pogonom koji bi trebao biti posebno učinkovit te s još većim dosegom.

Od ostaloga treba istaknuti veliki prtljažnik obujma 526 litara, dok je prednji prtljažnik obujma 64 litre.

Cijena u Njemačkoj je 74.700 eura za Q6 e-tron quattro te 93.800 za SQ6.

Podijeli