Prvi električni Porsche SUV

image

Novi SUV koristi bateriju kapaciteta 100 kWh (95 kWh neto) što bi trebalo osigurati doseg od  613 km, čime je konkurencija BMW-u iX, Mercedes-Benz EQE SUV-u kao i budućem Audiju Q6, koji koristi istu platformu PPE  platformu Volkswagen grupe kao i Macan.

Aktivna aerodinamika poput prilagodljivog stražnjeg spojlera rezultira relativno niskim koeficijentom otpora zraka od 0,25, što ha čini jednim od najaerodinamičnijih SUV modela na tržištu.

U početku će se nuditi dvije verzije, Macan 4 i Macan Turbo, obje s pogonom na sva četiri kotača te s po dva sinkrona elektromotora s trajnim magnetima.

Macan 4 ima 300 kW (408 KS) te ubrzava od 0 do 100 km/h za 5,2 sekunde, dok Turbo sa 470 kW (639 KS) do 100 km/h treba samo za 3,3 sekunde.

Porsche ističe kako je s Macanom željeli predstaviti najsportskiji model u njegovom segmentu, a ugrađena je tehnologiju za dodatno poboljšanje voznih svojstava kao što je upravljanje stražnjom osovinom, elektronička raspodjela momenta te aktivni amortizeri.

Sportskom osjećaju pridonosi i činjenica da se sjedi 28 mm niže u usporedbi s Macanom prethodne generacije.

Električni Macan je s 4.784 mm nešto dulji od prethodnog modela, dok je međuosovinski razmak povećan za 86 mm te iznosi 2.893 mm.

Stražnji prtljažni prostor također je povećan na 540 litara (sa 488 litara), dok je dodatnih 84 litre dostupno u prednjem prtljažniku.

Macanova ima 12,6" digitalnu instrument ploču te 10,9-inčni zaslon osjetljiv na dodir, a suvozač također ima vlastiti 10,9" zaslon s kojim može upravljati određenim funkcijama vozila.

Novi head-up zaslon uključuje tehnologiju proširene stvarnosti koja dodaje virtualne elemente, a slika na head-up zaslonu odgovara veličini 87" zaslona, što ga čini jednim od najvećih na tržištu.

Infotainment sustav Macana temelji se na operativnom sustavu Android Automotive OS i uključuje niz aplikacija kojima može pristupiti i suvozač.

Novi glasovni asistent "Hey Porsche" predlaže rute, uključujući stanice za punjenje, ali je Macan zadržao fizičke kontrole za upravljanje klima uređajem.

800 V arhitektura PPE platforme omogućuje punjenje brzinom do 270 kW na punjačima odgovarajuće snage.

Osnovni Macan 4 koštat će 83.993 eura u Njemačkoj, dok Macan Turbo počinje od 114.576 eura, što je oko 15.000 eura više od prethodnog modela. No zato je i snaga od 408 KS znatno veća od 261 KS, koliko nudi početni model s benzinskim motorom.

Podijeli