Unaprijeđeni Volkswagen Golf

image

Golf je bez sumnje najvažniji model u modernoj povijesti Volkswagena, a u 50 godina je proizvedeno više od 37 milijuna primjeraka. Unaprijeđena osma generacije će se pojaviti u salonima u proljeće ove godine.

Promjene u izgledu nisu velike, malo uža LED svjetla, s kojima se izgledom približio ID.7, više razine opreme imat će i IQ.LIGHT LED matrix svjetla. Uz svjetlosnu traku u prednjem dijelu, po prvi put (na Europskom tržištu) je osvijetljen i Volkswagen logotip.

Zahvaljujući novoj bateriji kapaciteta 19,7 kWh (prethodni model je imao 10,6 kWh), novi plug-in hibridni pogoni (eHybrid) omogućuju doseg samo s električnim pogonom do 100 km te ukupni doseg preko 1.000 km.

Nova generacija hibridnih pogona kombinira 1.5 TSI evo2 motor i elektromotor, pri čemu se nudi izvedba eHybrid ukupne snage 150 kW (204 KS) te GTE izvedba s 200 kW (271 KS). Plug-in hibridne izvedbe nude se samo sa 6-brzinskim DSG mjenjačem te nisu dostupne u Variant modelima.

Osim što je povećan kapacitet baterije, povećana je i snaga (a time i brzina) punjenja, pa je snaga AC punjenja povećana na 11 kW, a moguće je puniti i na brzim DC punjačima snagom 50 kW (što ranije nije bilo moguće), tako da punjenje od 10 do 80 posto traje oko 25 minuta.

Postoje i dva 48 V mild hibridna pogona (eTSI) snage 85 kW (115 KS) i 110 kW (150 KS) čiji su benzinski motori opremljeni aktivnim upravljanjem cilindrima (ACT) te uvijek u kombinaciji sa 7-brzinskim DSG mjenjačem

U ponudi su i 1.5 TSI motori bez hibridnog modula s istom snagom, ali u kombinaciji s 6-bzrzinskim ručnim mjenjačem.

GTI izvedba ima 2.0 TSI motor sa 195 kW (265 KS), odnosno 15 kW (20 KS) više nego ranije te 7-brzinski DSG mjenjač. Sljedeće godine dolazi izvedba s 2.0 TSI motorom snage 150 kW (204 KS) za obične modele koja će imati i serijski pogon na sve kotače.

U drugoj polovici ove godine dolaze i modeli Golf GTI Clubsport, Golf R i Golf Variant R, pri čemu će R izvedbe imati pogon na sve kotače.

Golf ne bi bio Golf bez dizela, pa se kao i ranije nudi 2.0 TDI motor u izvedbama sa 85 kW (115 KS) i 110 kW (150 KS), pri čemu slabiji ima 6-brzinski ručni mjenjač, a snažniji 7-brzinski DSG.

Unutrašnjost je dobila novi MIB4 infotainment sustava, sa zaslonom od 10,4" ili 12,9" ili 15 inča (opcija). Obje izvedbe imaju pozadinsko osvjetljenje za klizač kojim se upravlja jačinom zvuka temperaturom, a korisničko sučelje je znatno intuitivnije nego ranije.

Stoga su na zaslonu uvijek vidljive trake za kontrolu klime i zvuka, dok korisnici mogu prilagoditi do pet tipki prečaca na vrhu zaslona kako bi olakšali prebacivanje između funkcija.

Svi modeli imaju 10,2-inčnu digitalnu instrument ploču s dva različita osnovna prikaza, Classic i Progessive.

Golf, za razliku od Tiguana nije premjestio ručicu (prekidač) mjenjača na upravljač već je ostala na središnjem grebenu pa tamo nema prevelikih promjena, osim što je kvaliteta materijala i izrade dodatno unaprijeđena.

Nudit će se ukupno šest različitih izvedbi opreme: početna Golf, srednja Life te dvije najviše razine opreme Style i R-Line.

Modeli GTI i GTE su posebno pozicionirani te s uz bogatu opremu nude različite posebne elemente koje nemaju drugi modeli. GTI se po prvi put može opremiti detaljima od (pravih) karbonskih vlakana.

Novi Golf bi se na našem tržištu trebao pojaviti sredinom godine.

Podijeli