Toyota GR Yaris s još više snage

image

U eri elektrifikacije i smanjenja emisije CO2, automobili visokih performansi pomalo nestaju, a to se pogotovo odnosi na, nekad vrlo popularne "hot-hatch" modele.

Toyota GR Yaris je model koji je nastao na iskustvima Toyota reli automobila, a od predstavljanja 2020. u Europi je prodano više od 18.000 komada što je nadmašilo sva očekivanja.

Promjene u izgledu nisu velike, ali su ipak primjetne. Veća svjetla te otvori za hlađenje u sredini te kutovima s vidljivim hladnjacima i pozadini.

Kada je predstavljen prije četiri godine, GR Yaris je imao najsnažniji trocilindrični motor na svijetu, a novi model ide i korak dalje.

Snaga je povećana za 19 KS, a okreni moment za 30 Nm, tako da je vozaču na raspolaganju 206 kW (280 KS) te čak 390 Nm okretnog momenta, što je vrijednost koju bi očekivali od nekog ozbiljnijeg dizelaša.

Jedna od značajnijih novosti je i novi automatski mjenjač s osam stupnjeva prijenosa, koji se nudi kao opcija uz ručni mjenjač sa šest stupnjeva prijenosa.

Toyota naglašava da se željela postići najveća moguća brzina prebacivanja u niži stupanj prijenosa, a GR Yaris s ovim mjenjačem na stazi postiže bolja vremena od izvedbe s ručnim mjenjačem.

Mjenjač je pravo remek djelo inženjerstva te ima vlastiti hladnjak kako bi se komponente zaštitile od pregrijavanja, obzirom na iznimne performanse.

Zadržan je elektronički upravljanim GR-FOUR sustav stalnog pogona na sve kotače koji ima i Torsen LSD diferencijale na prednjoj i stražnjoj osovini.

Karoserija je dodatno ukrućena s 13% više točkastih zavara te dodatnim količinama ljepila, a  rezultat je još bolje ponašanje u ekstremnim situacijama.

Ovjes je također prilagođen za bolju kontrolu i ponašanje pod velikim opterećenjima, s revidiranim oprugama i ojačanim sklopom prednjeg amortizera.

Sve u svemu eksplozivan paket u manje od četiri metra duljine i 1.280 kg mase vozila, za najbolji hot-hatch na tržištu.

Podijeli