Treća generacija bestsellera

image

Koliko je Tiguan važan model za Volkswagen dovoljno govori činjenica da je tijekom dvije generacije (od 2007.) prodano više od 7,5 milijuna automobila, a u posljednje dvije godine 1,2 milijuna.

Treći Tiguan temelji se na najnovijem evolucijskom stupnju modularne poprečne platforme: MQB evo te donosi nove načine pogona, unaprijeđenu tehnologiju, više prostora i praktičnosti te osvježeni izgled.

Zahvaljujući novoj bateriji kapaciteta 19,7 kWh, novi plug-in hibridni pogoni (eHybrid) omogućuju doseg samo s električnim pogonom do 100 km.

Nova generacija hibridnih pogona kombinira odlični 1.5 TSI evo2 motor i elektromotor, pri čemu se nudi izvedba ukupne snahe 150 kW (204 KS) te 200 kW (271 KS).

Treba istaknuti kako je najveća snaga AC punjenja povećana na 11 kW, a novost je mogućnost DC punjenja snage 50 kW, tako da punjenje od 10 do 80 posto traje oko 25 minuta.

Nadalje, učinkovita kombinacija elektromotora i novog benzinskog motora osigurava ukupan doseg od oko 1000 km.

Tiguan se nudi i s dva 48 V mild hibridna pogona (eTSI) snage 96 kW (130 KS) i 110 kW (150 KS) čiji su benzinski motori opremljeni aktivnim upravljanjem cilindrima (ACT). Svi  hibridni modeli imaju pogon na prednje kotače.

Uz četiri hibridna pogona, nude se i dva učinkovita benzinska motora s turbopunjačem (2.0 TSI) i dva dizelska motora s turbopunjačem (2.0 TDI).

TSI motori razvijaju 150 kW (204 KS) i 195 kW (265 KS), a TDI 110 kW (150 KS) i 142 kW (193 KS). Tiguan 2.0 TSI sa 150 kW i 195 kW te Tiguan 2.0 TDI sa 142 kW serijski su opremljeni sustavom pogona na sve kotače 4MOTION.

Svi modeli Tiguan serijski su opremljeni mjenjačem s dvije spojke (DSG).

Novi Tiguan je 30 mm dulji od prethodnika, što je rezultiralo s više prostora u unutrašnjosti, kao i većim obujmom prtljažnika koji je povećan za 37 litara na eTSI, TSI i TDI modelima, te iznosi ukupno 652 litre.

Također, svi modeli se opcijski mogu opremiti najnovijim IQ.Light HD matričnim LED svjetlima.

Velika novost je i ugradnja najnovijeg MIB4 infotainment sustava, sa zaslonom od 12,9 ili 15 inča (opcija).

Obje izvedbe imaju pozadinsko osvjetljenje za klizač kojim se upravlja jačinom zvuka temperaturom, a korisničko sučelje je znatno intuitivnije nego ranije

Stoga su na zaslonu uvijek vidljive trake za kontrolu klime i zvuka, dok korisnici mogu prilagoditi do pet tipki prečaca na vrhu zaslona kako bi olakšali prebacivanje između funkcija.

Svi modeli imaju 10,25-inčnu digitalnu instrument ploču s četiri različita osnovna prikaza koje je moguće dodatno konfigurirati.

Tu je i novi okretni kotačić na središnjoj konzoli za odabir između različitih "Atmosfera" koje prilagođavaju unutarnje osvjetljenje, ali i postavke ovjesa i pogonskog sklopa.

Središnja konzola nudi više prostora za odlaganje jer se – kao na modelima ID.7 i ID. Buzz – promjene stupnjeva prijenosa sada provode pomoću prekidača na stupu upravljača s intuitivnim načinom upravljanja.

Volkswagen je razvio novu generaciju adaptivne regulacije voznog postroja DCC pro koja se nudi kao opcija, a Tiguan je po prvi put opremljen sustavom Vehicle Dynamics Manager.

Sustav upravlja funkcijama elektroničkih blokada diferencijala (XDS) i poprečnim dinamičkim komponentama kontroliranih amortizera u sustavu DCC Pro.

Tiguan će u Hrvatskoj biti dostupan s tri linije opreme: Life, Elegance i R-Line. I Elegance i R-Line su top verzije opreme – Elegance je posebno sofisticirana verzija, dok je R-Line sportska varijanta.

U Hrvatsku novi Tiguan stiže u prvom kvartalu 2024. godine kad će biti poznate i cijene.

Podijeli