Alfa Romeo 33 Stradale

image

Ukupno će se proizvesti samo 33 komada ovog fascinantnog automobila, a navodno su već svi prodaji. Cijena nije objavljena.

Automobile će za Alfa Romeo proizvoditi Carrozzeria Touring Superleggera, manufaktura koja je zaslužna za neke od najljepših automobila prošlog stoljeća.

33 Stradale ima slične specifikacije kao Maserati MC20, a pokretat će ga 3,0-litarski V6 twin-turbo motor koji razvija više od 620 KS, a radi se o evoluciji 2,9-litrenog V6 motora kojeg koriste Giulia i Stelvio Quadrifoglio.

Snaga se prenosi preko 8-brzinskog mjenjača s dvostrukom spojkom.

Uz benzinsku će se proizvoditi i električna verzija koja će koristiti arhitekturu s naponom od 800 V, bateriju kapaciteta 102 kWh bruto (90 neto) te elektromotor(e) ukupne snage preko 750 KS. Baterija bi trebala osigurati doseg od preko 450 km.

Obje verzije imaju najveću brzinu od 333 km/h te ubrzanje od 0 do 100 km/h za manje od tri sekunde. Težina benzinskog modela je manja od 1.500 kg, a elektroničnog ispod 2.100 kg.

33 Stradale je izveden na na aluminijskom H-okviru i monokok strukturi od karbonskih vlakana, za koju Alfa Romeo kaže da kombinira krutost i malu težinu.

Ovjes s dvostrukim poprečnim ramenima koristi aktivne amortizere, a prednja se osovina može podići kako bi se prešlo preko prepreka na cesti (ležeći policajcii i sl.).

Brembo karbon-keramičke kočnice su brake-by-wire, odnosno s električnim upravljanjem i bez mehaničke veze papučice i kočnica.

S duljinom od 4.637 mm, 33 Stradale je vrlo sličan Giuliji, od koje je dosta niži obzirom da u visinu mjeri samo 1.226 mm.

33 Stradale je prvi potpuno novi model Alfa Romea predstavljen pod vodstvom šefa dizajna Alejandra Mesonero-Romanosa, bivšeg voditelja dizajna u Seatu i Daciji.

Interijer je dostupan u konfiguraciji Tributo, hommage povijesnom automobilu s kožnim i aluminijskim detaljima, te u sportskijoj Alfa Corse izvedbi, koja koristi ugljična vlakna i alcantaru.

Iskustvo vozača je "potpuno pročišćeno od svih interakcija potrebnih u konvencionalnom automobilu", ističu u Alfa Romeu. Upravljač nema gumbe, samo aluminijske polugice za promjenu stupnjeva prijenosa.

Alfa Romeo kaže da je svaki primjerak 33 Stradale napravljen prema specifikacijama vlasnika, a zahtjeve mora odobriti "Odbora 33", kojeg čine predstavnici iz različitih odjela, uključujući razvoj, dizajn i moto sport.

"Ovo je prvi automobil marke napravljen po narudžbi od 1969. i neće biti posljednji", rekao je direktor Alfe Jean-Philippe Imparato u priopćenju za javnost prije predstavljanja.

Oznaku 33 prvi je upotrijebio Alfa Romeo sredinom 1960-ih za trkaći model, a 1967. je predstavljen T33 Stradale, bio je coupe s motorom straga, stražnjim pogonom i dva sjedala pokretan 2,0-litarskim V8 od 230 KS.

Alfa je napravila samo 18 primjeraka 33 Stradale čiji dizajn potpisuje legendarni Franco Scaglione, a ovaj klasik se smatra jednim od najljepših automobila koji su ikad napravljeni.

Podijeli