ZEEKR 001 FR: četiri motora i 1.265 KS

image

ZEEKR 001 FR temelji se na modelu ZEEKR 001, ali je u FR izvedba daleko ekstremnija je za pogon koristi četiri motora te je upotrebom karbonskih vlakana i ostalih lakih materijala značajno smanjena težina.

Obzirom da koristi četiri motora, po jedan na svakom kotaču, ne postoje klasični diferencijali već se koristi tehnologija torque vectoringa, odnosno softverskog doziranja okretnog momenta na svaki kotač.

Moment se prilagođava nekoliko stotina puta u sekundi, a zahvaljujući neovisnom pogonu svakog kotača, moguće okretanje u mjestu kada se kotači s jedne strane vozila vrte prema naprijed, a kotači na drugoj strani prema natrag.

Ukupna snaga je 930 kW (1.265 KS), a ZEEKR ne navodi jesu li svi motori iste snage ili su straga snažniji nego naprijed.

No, poznato je ubrzanje do 100 km/h koje bi trebalo iznositi samo 2,07 sekundi.

Baterija ima kapacitet od 100 kWh, a proizvodi je CATL. Budući da koristi 800 V tehnologiju moguće je postići vrlo visoke snage punjenja, a navodne se baterija od 10 do 80 posto može napuniti za samo 15 minuta.

Također, ZEEKR gradi vlastitu mrežu super brzih punjača najveće snage punjenja od 800 kW koji bi sljedeće godine u Kini trebalo biti 1.000.

Podijeli