Ferrari 499P Modificata

image

Ako imate 5,1 milijun eura viška, možete ih pokušati potrošiti na 499P Modificata, no radi se vrlo limitiranoj seriji za odabrane kupce, odnosno one koji imaju takve novce.

Naravno, ovaj auto ne možete voziti po cesti već samo po stazi, a Ferrari ističe kako je rezerviran  za "non-competitive use" i "gentlemen drivers".

Automobil je predvodnik novog programa Sport Prototipi Clienti, u kojem će kupci moći kupiti modificirane verzije Ferrarijevih trkaćih automobila.

Pogon kombinira 3.0 V6 motor koji smješten ispred stražnje osovine te prednju električnu osovinu s elektromotorom snage 200 kW (272 KS). Ukupna sistemska snaga je 640 kW (870 KS). Prijenos je preko 7-brzinskog sekvencijalnog mjenjača.

No, nominalna snaga pogonskog sklopa je 520 kW (707 KS), a dodatnih 120 kW (163 KS) se aktivira tipokom "push-to-pass" i dostupno je sedam sekundi.

Razlika je i u tome što je prednji pogon dostupan i na manjim brzinama (kod trkaćeg modela samo preko 190 km/h), pa vozači imaju gotovo cijelo vrijeme pogon na svim kotačima.

Električni motor koristi 800 V tehnologiju, izveden iz Formule 1, a prilikom usporenja generira električnu energiju i puni bateriju.

Ferrari ne navodi previše podataka o performansama, ali za usporedbu Ferrarijev vozač Antonio Fuoco je tijekom testiranja trkaćeg modela 499P postigao 344 km/h, a snažniji 499P Modificata bi je morao barem dostići, ako ne i premašiti.

Budući da ovakav bolid neće voziti profesionalni vozači, Ferrari ističe kako je bio veliki izazov projektirati pogonski sklop tako da ponašanje 499 Modificate na stazi bude prilagođeno kupcima s manje iskustva.

Dizajn potpisuje Flavio Manzoni, poznat po dizajnu modela F12 Berlinetta i Monza SP1, a obzirom na velike brzine, izgled velikim dijelom uvjetuje aerodinamika, odnosno precizno pozicioniranje otvora za hlađenje kako bi se što manje poremetilo strujanje zraka oko bolida.

Podijeli