Što nudi Bugatti Chiron za 3 milijuna dolara?

image

Može se slobodno reći da je Bugatti Chiron pravo cestovno čudovište. Chiron koji naziv koristi iz imena vozača Louisa Chirona je nasljednik Veyrona predstavljenog kao koncept 1999. godine te je već tada izazvao pozornost najavom o 1000 KS i maksimalnoj brzini većoj od 250 km/h. Time je Bugati, dio Volkswagen koncerna dao naznaku kako je s automobilima moguće postići prava čuda, iako automobil nije izrađen kako bi se postigao profit.

Bugatti Chiron je u suštini nadogradnja modela Veyron, počevši od više konjskih snaga kojih je sada 1500 (u Americi je to 1479 KS). Bugatti može postići nešto više od 261 milju na sat odnosno 420 km/h. Ipak, inicijalno će Chiron postizati 236 mph (380 km/h), a do punih 420 km/h bit će mu to omogućeno uz pomoć određenih dodataka. Čak se govori kako bi maksimalna brzina koju će postizati mogla biti 268 mph (431 km/h), koliki je rekord Veyrona Super Sport. Brzinomjer ide do 500 km/h.

Snaga stiže iz nešto izmijenjenog W16 motora koji se nalazi u Veyronu. 8.0 benzinski motor ima četiri turbine. Vozač će moći kontrolirati broj aktivnih turbina kako bi se pri niskim okretajima koristile samo dvije dok će se iznad 3800 okretaja koristiti i preostale dvije.

Naravno, Bugatti Chiron mora imati veće kočnice od ugljične keramike dok su klipovi izrađeni od titana kako bi se mogla lakše provoditi toplina koja se stvara. Aktivni stražnji spojler je daleko veći nego u Veyronu. Potrošnja u normalnoj vožnje je oko 20 litara/100 kilometara, a pri maksimalnoj 190 litara/100 kilometara. Navodno pun rezervoar goriva traje 8 minuta što znači da se s punim rezervoarom može prijeći cca 55 km.

Svoj dizajn Chiron crpi iz Bugattijevog koncepta Vision Gran Turismo, predstavljenog na Frankfurt Motor Show 2015. Prednja rešetka sada dolazi daleko više do izražaja, vozač većinom funkcija upravlja preko gumba na upravljaču.

Za crpljenje maksimalne snage pri startu koristi se Launch Control (LC): prvo se lijevom nogom pritisne papučica kočnice (naravno, maksimalno ju treba pritisnuti), a zatim se pritisne gumb LC te s desnom nogom pritisne papučica gasa. Također do kraja. Motor se zavrti do 3000 okretaja. Pričeka se oko sekundu dok se ne pojavi glasan zvuk motora i zatim se otpusti papučica kočnice. Ubrzavanje je snažno i nemilosrdno uz zadržavanje gasa, a kakav je osjećaj možemo samo zamisliti - spominje se za oko 2 sekunde do stotke. Iako smo već više puta na različitim automobilima koristili Launch Control, pa i na Porscheu 911 Turbo S s 580 KS koji s mjesta do 100 km/h ubrzava za 2,8 sekundi. Snaga se na cestu prebacuje preko 7-stupanjskog mjenjača s dvije spojke, uz pogon na sve kotače. Gume koja moraju istrpjeti takvo naprezanje su Michelin, u dimenzijama 20 inča naprijed i 21 straga.

Cijena automobila kad krene u prodaju bit će oko 3 milijuna američkih dolara, a bit će proizveden u 500 primjeraka. Prednarudžbe su već krenule.

Podijeli