Čak 22 marke neće izlagati u Frankfurtu

  • Objavljeno u AUTOBIZ
image

Poznato je kako je izlaganje na nekom velikom salonu automobila prilično skupo, stoga ni ne čude informacije kako bi čak 22 velika proizvođača mogla preskočiti izlaganje svojih najnovijih proizvoda na IAA 2019.

Frankfurt Motor Show će se održati od 12. do 22. rujna, no izgleda kako će biti manji nego prijašnjih godina. Prvi proizvođači koji su otkazali nastup su Alpine, Nissan, Renault, Dacia, Mitsubishi, Aston Martin, Rolls-Royce, Chevrolet i Cadillac. Tu je i Volvo koji je već prije najavio kako će u Europi izlagati jedino na Salonu automobila u Ženevi.

Naknadno je objavljeno kako se neće pojaviti ni Mazda, ali ni Toyota, a ni PSA grupacija, odnosno Citroen, Peugeot i DS, neće imati svoje izložbene štandove. S druge strane Opel će nastupiti u Frankfurtu gdje će publika moći vidjeti novu Corsu. Ni Grupacija FCA sa svojim brendovima Fiat, Alfa Romeo, Jeep, Abarth i Chrysler neće imati svoj štand, kao ni dva japanska brenda – Suzuki i Subaru. Iako izgleda kako će na IAA 2019. Dominirati domaći brendovi, i to će se promijeniti.

Tako će BMW umjesto 11.000 m2 prostora ove godine zakupiti svega 3.000 m2 i za to će ukupno izdvojiti 6 milijuna eura, u odnosu na 25 milijuna eura koliko su do sada plaćali (pre)veliki prostor. Sigurno se slažete kako je ušteda ogromna.

Brojka marki koje neće izlagati ove godine bi se mogla i povećati, jer se još uvijek očekuju potvrde Tesle i Infinitija, a kako je Infiniti nedavno objavio kako se dogodine povlači s tržišta EU, vjerojatno je kako ni taj premium japanski brend neće izlagati na salonu. S druge strane, ne sumnjamo kako će i ovogodišnji Salon automobila u Frankfurtu donijeti pregršt noviteta, ali i dobru zabavu.