Jednolitreni EcoBoost je motor godine

  • Objavljeno u AUTOBIZ
image

Fordov 1.0 litreni EcoBoost motor proglašen je najboljim međunarodnim motorom i pogonskim sklopom za 2019. godinu u kategoriji motora do 150 KS – na 11. dodjeli IEPOTY nagrada, gdje, od kada je 2012. plasiran na tržište, dominira. Sa snagom od maksimalno 140 KS, ovaj kompaktni motor s malim unutarnjim gubicima pokreće više od jednog od četiri Fordova modela prodana u 2018. te više od 410.000 vozila – od kompaktne obiteljske Fieste do kombija Transit Connect.

Ford je nedavno poboljšao 1,0-litreni EcoBoost benzinski motor koji se nudi za Ford Focus i Transit Connect kako bi omogućio još manju potrošnje goriva s tehnologijama koje uključuju inovativni sustav deaktivacije cilindra, prvi puta primijenjen na trocilindarskim motorima. Značajna poboljšanja glave motora, sustava ubrizgavanja goriva i sustava kontrole emisije, također, nadopunjuju sustav turbopunjenja EcoBoost motora, visokotlačno izravno ubrizgavanje goriva i varijabilni razvod (Twin Independent Variable CamTiming (Ti-VCT) tehnologije. Poboljšani motor bit će dio modela koji će se predstaviti na tržištu ove godine.

Ford Fiesta Active

Žiri, koji je birao međunarodni najbolji motor i pogonski sklop godine i koji se sastoji od 70 sudaca iz 31 zemlje, dodijelio je Fordovom 1,0-litrenom EcoBoost motoru ukupno 145 bodova te je tako ovaj motor osvojio prvo mjesto u kategoriji motora do 150 KS za 26 bodova, ispred motora BMW, PSA Group, Toyota/Lexus i Volkswagen.

Što se tiče ovih sofisticiranih elektrificiranih pogonskih sklopova, integrirani remenom pokretan starter/generator (BISG) zamjenjuje standardni alternator, omogućujući povrat i skladištenje energije punjenjem  baterije od 48 volti, koja se obično gubi tijekom kočenja i vožnje bez opterećenja.

Remenom pokretan starter/generator (BISG) djeluje i kao pogonski motor, koji koristi pohranjenu energiju kako bi povećao zakretni moment pogonskog sklopa – smanjujući količinu rada  traženog od  benzinskog motora kako bi se povećala ušteda goriva. Osim toga, integrirani remenom pokretan starter/generator (BISG) pomaže u postizanju boljih i performansi, osobito pri nižim brzinama vrtnje motora, za fleksibilnije i opipljivije iskustvo vožnje. Ublažavanjem ''turbo- rupe'', integrirani remenom pokretan starter/generator (BISG) je omogućio Fordovim inženjerima da povećaju snagu 1,0-litrenog EcoBoost motora do 155 KS pomoću većeg turbopunjača.

1,0-litreni EcoBoost motor također će podržati Transit Custom plug-in hibrid, prvi u svojoj klasi i Tourneo Custom plug-in hibrid gospodarsko vozilo kako bi omogućio čistu električnu sposobnost vožnje bez straha u odnosu na domet vožnje. Transit Custom plug-in hibrid trenutno je predmet testiranja u svrhu boljeg razumijevanja prednosti za okruženje i kupce u Londonu, UK, dok se daljnja testiranja uskoro planiraju provesti u Valenciji u Španjolskoj i u Kölnu u Njemačkoj.