Veći godišnji troškovi za SUV vozila

  • Objavljeno u AUTOBIZ
image

Svjedoci smo doba kada na cestama prevladavaju SUV vozila, od kojih 90 % u svom životnom vijeku ne vide neasfaltiranu cestu, no znaju li vlasnici koliko su stvarno viši godišnji troškovi za takva vozila?

Stoga je britanski potrošački portal Which? proveo istraživanje oko potrošnje SUV vozila i usporedio ih s automobilima iste veličine, a u obzir se je uzelo kako prosječni vozač prijeđe 15.500 km godišnje.

Tako u kompaktnoj klasi, vlasnici Audija Q2 ili Hyundai Kone godišnje potroše oko 1.125 kuna više goriva od vlasnika klasičnih gradskih modela Citroena C3 ili Toyote Yaris.

Volvo XC40 ili BMW X1 godišnje potroše oko 1.350 kuna goriva više u odnosu na kompaktne modele kao što su Honda Civic ili Peugeot 308, dok vlasnici SUV-ova kao što su Kia Sportage ili Peugeot 3008 godišnje potroše oko 1.740 kuna više na gorivo u odnosu na vlasnike karavana iz kompaktne klase, odnosno oko 1.590 kuna više od vlasnika limuzina kao što su Mercedes C klase ili Mazde 6.

Toyota Corolla, kompakt s 5 vrata

Veliki Volvo XC90 ili Audi Q5 godišnje potroše oko 3.600 kuna goriva više nego što potroše vlasnici limuzina tipa BMW serije 5, odnosno oko 2.890 kuna više goriva od vlasnika velikih monovolumena kao što su Ford Galaxy ili Volkswagen Sharan.

No bez obzira na navedeno, prevlast SUV vozila će i dalje biti neminovna, iako čak i najmanja SUV vozila potroše godišnje više goriva gotovo u vrijednosti jedne police autoosiguranja u toj klasi.