Smart se povlači iz sjeverne Amerike

  • Objavljeno u AUTOBIZ
image

U posljednje vrijeme na tržištu sjeverne Amerike, posebice u SAD-u, ponovo raste potražnja za velikim i snažnim automobilima, pa su proizvođači koji ne nude takve automobile u problemima na tom tržištu.

To se odnosi i naa Smart, koji na tržištu SAD-a i Kanade nudi jedino električnu izvedbu modela Fortwo u klasičnoj i kabriolet izvedbi.

Dokaz o smanjenju potražnje za ovakvom vrstom vozila najbolje prikazuju prodajni podaci. Naime, prije 10 godina se u Americi prodalo 24.622 komada, dok je u prošloj godini Smart uspio prodati svega 1.276 automobila, odnosno svega oko 100 automobila mjesečno.

Veliki je to pad prodaje, koji ne mogu preživjeti ni najveći proizvođači automobila. No bez obzira na povlačenje s tržišta, vlasnici će i dalje imati podršku što se tiče servisa i rezervnih dijelova.

Smart je prije malo više od mjesec dana djelomično predan u ruke kineske tvrtke Geely. Plan Daimlera i Geelyja je zajedenički projekt u Kini koji će 2022. godine donijeti proširenje Smart ponude novim automobilom koji će imati isključivo električni pogon, a gdje će se Geely pobrinuti za proizvodnju i marketing.