Tifon električne punionice na A1 i A6

  • Objavljeno u AUTOBIZ
image

Jučer je Tifon na prodajnom mjestu Draganić sjever, na autocesti A1, svečano otvorio brzu punionicu električnih automobila, prvu takve vrste na domaćim autocestama. Istovremeno su otvorene i punionice na prodajnim mjestima Draganić jug i Ravna Gora.

Time je pokriven pravac Zagreb – Rijeka i omogućeno je lakše putovanje električnim vozilima prema Rijeci. Osim toga, do početka turističke sezone će biti otvorene i dodatne punionice koje će pokriti pravac Zagreb – Split, pa će time biti Zagreb potpuno povezan s morem. Te nove punionice bit će otvorene na prodajnim mjestima na Dobri (u oba smjera) te na Jasenicama kod Svetog Roka.

Punionice su brendirane kao MOL Plugee, a do 16.05.2019. ih je moguće besplatno koristiti. Nakon toga kreće naplata po punjenju u iznosima od 54,90 kuna za AC normalno punjenje, odnosno 74,90 kuna za DC brzo punjenje, bez obzira koliko struje potrošili ili koliko dugo ste priključeni na punjač.

Punionice imaju tri vrste priključka - Type2 (AC, 22 kW), kao i CHAdeMO i CCS (DC, 50 kW). Treba naglasiti kako je moguće istovremeno punjenje dva automobila, s time kako jedan mora biti priključen na AC punjač.

Od 2017. godine projekt NEXT-E s 18,84 milijuna eura bespovratnih sredstava financira Europska komisija u okviru programa Instrument za povezivanje Europe (Connecting Europe Facility – CEF). U sklopu projekta bit će postavljene ukupno 222 multi-standardne brze punionice (50 kW), kao i 30 ultra-brzih punionica (150-350 kW) za električna vozila duž osnovne mreže i nekoliko koridora osnovne mreže Transeuropske prometne mreže (TEN-T).

Projekt NEXT-E predstavlja jedinstvenu suradnju četiri vodeće tvrtke iz sektora električne energije i nafte i plina, koje su udružile snage s proizvođačima automobila kako bi stvorile interoperabilnu mrežu punionica za električna vozila kao alternativu postojećoj mreži benzinskih postaja.

Konzorcij čine tvrtke E.ON Grupe (Zapadoslovenská energetika u Slovačkoj, E.ON Češka Republika, E.ON Mađarska i E.ON Rumunjska), MOL Grupa (koju predstavljaju podružnice u svih šest država sudionica), Hrvatska elektroprivreda u Hrvatskoj, PETROL (u Sloveniji i Hrvatskoj), te Nissan i BMW.