Proizvedeno je 30 milijuna WV Passata

  • Objavljeno u AUTOBIZ
image

Passat je 3. travnja u tvornici marke Volkswagen u Emdenu prešao proizvodnu prekretnicu od 30 milijuna primjeraka. Time ovaj model postavlja nova, rekordna mjerila u svojem segmentu: nijedan drugi model srednje klase te nijedno drugo službeno vozilo na svijetu nije prodano više puta od Passata. Primjerak broj 30.000.000 – Passat GTE Variant s plug-in hibridnim pogonom u „Pyrit srebrnoj metalik“ boji – već se ubraja među prve modele novog stupnja razvoja s dalekosežnim tehničkim unaprjeđenjem (početak pretprodaje u Europi tijekom svibnja). Tijekom sljedećih će se mjeseci 30-milijunti Passat upotrebljavati kao testno vozilo za predstavnike međunarodnih medija.

Volkswagen nudi Passat, ovisno o kontinentu, u različitim, samostalnim verzijama. Osma generacija europskog modela ove će jeseni kao limuzina i Variant s novom tehničkom osnovom stići i na naše tržište. Novi Passat kao prvo vozilo marke Volkswagen pri svakoj brzini (od 0 do 210 km/h) moći voziti djelomično automatizirano pomoću sustava „Travel Assist“ – novog sustava IQ.DRIVE, što je način nazivanja inteligentnih sustava potpora za vozača marke Volkswagen. U vozilu su također prisutne značajke poput interaktivnih „IQ.LIGHT – LED Matrix glavnih svjetala“ ili aplikacija modularnog infotainment sustava MIB3 sa stalnom internetskom vezom.

Poseban će se značaj u spektru modela k tomu pripisati unaprijeđenom Passatu GTE: baš poput 30-milijuntog primjerka modelske linije, plug-in hibridni modeli odsad će moći postići znatno veći električni doseg do 55 km u novom WLTP ciklusu – što odgovara vrijednosti od 70 km prema NEFZ ciklusu. Novi Passat GTE (160 kW / 218 KS sistemske snage) već sada ispunjava granične vrijednosti norme za ispušne plinove Euro 6d koja će za nova vozila vrijediti tek od 2021. godine.

Pod geslom „Početak nove ere Volkswagena“ marka Volkswagen započela je 14. svibnja 1973. godine proizvodnju prvog Passata u tvornici u Wolfsburgu. Ovaj je model bio preteča potpuno novoj liniji vozila s motorima sa sustavom hlađenja vodom, pogonom na prednje kotače i vrlo suvremenom karoserijom od punog čelika.

Pozicioniran kao model srednje klase, Passat je naslijedio model VW 1600 (tip 3 sa stražnjim motorima sa sustavom zračnog hlađenja i pogonom na stražnjoj osovini). Tada, prije 46 godina nitko u Wolfsburgu nije slutio da će Passat s 30 milijuna proizvedenih primjeraka preteći čak i legendarnu Bubu (21,5 milijuna primjeraka). Passat je, zajedno s modelima Golf (35 milijuna primjeraka) i Buba, jedan od triju najprodavanijih modela marke Volkswagen svih vremena.