Toyota ustupa 24000 besplatnih licencija

  • Objavljeno u AUTOBIZ
image

Toyota je objavila dvije mjere vezane uz svoje patente i tehničko znanje radi daljnjeg promicanja šire upotrebe elektrificiranih vozila. Tako je objavljeno kako će Toyota odobriti besplatne licencije za gotovo 24.000 patenata koje ima (uključujući i neke prijave koje su još u postupku) za tehnologije povezane s elektrifikacijom vozila.

Osim toga, Toyota će osigurati besplatnu tehničku podršku drugim proizvođačima koji razvijaju i prodaju elektrificirana vozila kada koriste Toyotine elektromotore, baterije, sustave upravljanja snagom, upravljačka računala i druge tehnologije sustava elektrifikacije vozila kao dio svojih pogonskih sustava.

Patenti na koje se odnose ove besplatne licencije su napredne tehnologije ugrađene u elektrificirana vozila, posebno ona koje se koriste u hibridnim električnim vozilima (HEV) koji su pomogli Toyoti u ostvarivanju značajnih performansi, smanjenju dimenzija i smanjenju troškova. Konkretno, obuhvaćeni patenti su za dijelove i sustave, kao što su elektromotori, upravljačke jedinice snage (PCU) i upravljački sklopovi. Ovo su temeljne tehnologije koje je moguće primijeniti za razvoj različitih vrsta elektrificiranih vozila uključujući HEV, plug-in hibridna električna vozila (PHEV) i električna vozila s gorivim ćelijama (FCEV). Sve u svemu, Toyota će ponuditi otprilike 23.740 patenata stečenih kroz preko 20 godina razvoja tehnologije elektrificiranih vozila. Razdoblje ustupanja počinje odmah, a trajat će do kraja 2030. godine. Ugovori za ustupanje će biti moguće dobiti tako da zainteresirane strane kontaktiraju Toyotu i usuglase posebne uvjete i odredbe licencija.

Toyota već nudi 5.680 patenata koji se odnose na njena električna vozila s gorivim ćelijama (FCEV) od siječnja 2015. Sada Toyota dodaje otprilike 2.590 patenata koji se odnose na elektromotore, 2.020 patenata u vezi s PCS, 7.550 patenata u vezi s upravljanjem sustavima, 1.320 patenata u vezi s prijenosom snage toplinskog motora, 2.200 patenata za punjač i 2.380 patenata za gorive ćelije (čime je ukupni broj patenata u vezi s gorivim ćelijama 8.060).

Na kraju krajeva, odobravanjem besplatnih licencija i pružanjem tehničke podrške za svoje sustave elektrifikacije vozila, Toyota želi dodatno promicati širenje elektrificiranih vozila te tako pomoći vladama, proizvođačima automobila i društvu u cjelini da ostvare ciljeve povezane s klimatskim promjenama.

''Na temelju velikog broja upita koje smo dobili u vezi s našim sustavima elektrifikacije vozila od kompanija koje prepoznaju potrebu popularizacije hibrida i drugih tehnologija za elektrifikaciju vozila, vjerujemo da je sada vrijeme za suradnju!'' rekao je Shigeki Terashi, Član upravnog odbora i Izvršni potpredsjednik Toyota Motor Corporation. ''Ako broj elektrificiranih vozila značajno naraste u sljedećih 10 godina, ona će postati standard, a naša je želja imati ulogu u tome pružajući podršku tom procesu.''

Toyota je 2015. godine identificirala ciljeve za smanjenje vlastitih emisija i pokrenula Toyotin izazov zaštite okoliša 2050. (Toyota Environmental Challenge 2050), skup dugoročnih ciljeva za održivost, ciljajući na smanjenje emisije CO2 iz njenih vozila i tvornica, a 2017. godine je objavila prodajni plan za širenje elektrificiranih vozila koji pokriva razdoblje do kraja 2030.