Renault testira dvosmjerno punjenje

  • Objavljeno u AUTOBIZ
image

Renault je vodeći europski proizvođač serijskih električnih vozila i upravo započinje s testiranjem dvosmjernog punjenja na širokom području. Posebna značajka tehnologije izmjenične struje je ugradnja dvosmjernog punjača u vozila, radi čega je potrebna tek jednostavna i povoljna prilagodba postojećih punionica.

U Europi će ove godine u upotrebu biti pušteno petnaest vozila modela Zoe s funkcijom dvosmjernog spajanja na električnu mrežu. U skladu s tim Grupa Renault razvit će buduću ponudu dvosmjernog punjenja te uz pomoć partnera postaviti temelje za buduće standarde. Takvi pilot-projekti održani su u Utrechtu u Nizozemskoj (u ekosustavu WeDriveSolar) te na otoku Porto Santo u portugalskom arhipelagu Madeira (u suradnji s distributerom električne energije Empresa de Electricidade da Madeira). Nakon njih još slijede pilot-projekti u Francuskoj, Njemačkoj, Švicarskoj, Švedskoj i Danskoj.

„Grupa Renault ovom inicijativom u potpunosti ispunjava ulogu vodećeg pružatelja usluge električne mobilnosti dostupne svima te aktera u prijenosu energije. Prijenos energije iz vozila u mrežu temelj je pametnih električnih ekosustava Grupe Renault. U vozila je ugrađena ona tehnologija koja, među ostalim, optimizira troškove punionica i tako uvelike olakšava razvoj“, rekao je Gilles Normand, direktor Grupe Renault za električna vozila.

Načelom dvosmjernog protoka energije, odnosno dvosmjernog punjenja ili prijenosa energije putem povezivanja vozila s mrežom (vehicle-to-grid), regulira se punjenje i pražnjenje baterija u električnom vozilu sukladno potrebama korisnika i s obzirom na opskrbljenost mreže električnom energijom. Punjenje je najintenzivnije u slučajevima prekomjerne opskrbljenosti mreže električnom energijom, a osobito na vrhuncu proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora. No, vozila mogu opskrbiti mrežu energijom i prilikom vršnog opterećenja mreže. Električna vozila tako mogu poslužiti kao privremeni spremnici viška energije, što ih čini ključnim čimbenicima u razvoju opskrbe energijom iz obnovljivih izvora. Tako električna mreža optimizira opskrbu energije iz lokalnih obnovljivih izvora i smanjuje troškove infrastrukture. Korisnici tako ekonomičnije koriste električnu energiju te su istovremeno financijski nagrađeni za doprinos učinkovitosti električne mreže.

Dvosmjerno punjenje testirat će se u sklopu nekoliko projekata (vezanih uz električne ekosustave ili uslugu mobilnosti) u sedam država te u suradnji s različitim partnerima, što će Grupi Renault poslužiti za pripremu buduće ponude. Svrha toga je dvostruka: provjeriti izvedivost u većem obujmu i potencijalne koristi.

Pilot-projekti prvenstveno će omogućiti:

- provjeru tehničkih i ekonomskih prednosti ugradnje dvosmjernog punjača u električna vozila;

- konkretno potvrđivanje vrijednosti usluga za lokalnu i nacionalnu električnu mrežu, kao što je davanje prednosti upotrebi energije sunca i vjetra, praćenju frekvencije, odnosno napona u mreži te također smanjenje troškova infrastrukture;

- rad na definiranju okvira za propise o mobilnim sustavima za pohranu energije koji će prepoznavati njihove moguće nedostatke te predlaganje konkretnih rješenja;

- uspostavu zajedničkih standarda koji su temeljni preduvjet za široku ekonomsku provedbu.