Carlos Ghosn tuži Nissan

  • Objavljeno u AUTOBIZ
image

Ghosn optužuje Nissan zajedno s još dvije tvrtke i 12 imenovanih pojedinaca za klevetu i uvredu te fabriciranje materijalnih dokaza.

Jedan od najpoznatijih menadžera automobilske industrije, uhićen je u Japanu krajem 2018. i optužen za različite financijske malverzacije.

On niječe optužbe te tvrdi kako je njegovo uhićenje dio zavjere vodećih ljudi Nissana koji su željeli blokirati dublje povezivanje s Renaultom, kojeg je Ghosn također vodio.

Ghosn je krajem 2019. iz Japana u privatnom zrakoplovu pobjegao u Libanon, gdje je odrastao, skriven u kutiji za audio opremu. Tvrdio je kako bježi od "montiranog" pravosudnog procesa.

Njegovo uhićenje izazvalo je šok u automobilskoj industriji te pokrenulo previranja unutar Nissana koja traju do danas. U tužbi zahtijeva 588 milijuna dolara izgubljene naknade i troškova, kao i 500 milijuna dolara odštete.

Ostaje za vidjeti hoće li japanski pravosudni sustav, za koji je Ghosn rekao da "krši osnovna ljudska načela", biti voljan surađivati s vlastima u Libanonu, koje ne izručuju svoje državljane.

UN-ova radna skupina za ljudska prava je 2020. utvrdila kako Ghosnov pritvor u japanskom zatvoru dulje od 100 dana nije bio ni nužan ni razuman te da je prekršio njegova prava. Također, tvrde kako je odluka da se Ghosn uhiti četiri puta zaredom kako bi mu se produžio pritvor bila nepravedna.

Tužba na 18 stranica uključuje i Ghosnov plan da Nissan, Renault i Mitsubishi Motors spoji u veliki savez s Fiat Chryslerom, što je, kako tvrdi, potaknulo zabrinutost unutar Nissana te u konačnici rezultiralo njegovim uhićenjem

Ghosn tvrdi i kako je odbio unosnije ponude od Volkswagen grupe, Forda i General Motorsa, kako bi ostao u Renault-Nissan alijansi nakon globalne financijske krize 2008.-2009.

Podijeli