Milijun električnih vozila na MEB platformi

  • Objavljeno u AUTOBIZ
image

Iako je Volkswagen grupa (odnosno njezine marke) nudila električne modele davno prije MEB platforme, u pravilu se radilo o prilagodbama postojećih modela.

Njemački proizvođač je 2018. s modelom Volkswagen ID.3 službeno predstavio modularnu platformu električnog pogona (MEB), što je označilo ključni trenutak u njegovoj strategiji električnih vozila.

Danas svi Volkswagen električni modeli (ID.3, ID.4, ID.5, ID.7 i ID. Buzz) koriste MEB platformu, baš kao i Škoda (Enyaq) te Cupra (Born). Audi je koristi za Q4 e-tron i Q4 e-tron Sportback modele (Audi e-tron GT i Q8 e-tron koriste druge platforme).

MEB je fleksibilna arhitektura s prilagodljivom veličinom baterija u podnici te elektromotorom integriranim u stražnju osovinu koja je pogonska.  Također, MEB-platforma podržava i mogućnost pogona na sve kotače pri čemu se u tom slučaju dodatni elektromotor ugrađuje na prednju osovinu.

Također, MEB platformu ne koristi samo Volkswagen i Ford koji će je, u sklopu suradnju dviju tvrtki, koristiti za svoja dva električna model

Volkswagen već radi na sljedećoj generaciji platforme koja ima oznaku MEB+, a trebala bi koristiti naprednu tehnologiju baterija koja će osigurati veće dosege (preko 700 km) i veće snage punjenje.

Cilj Volkswagen grupe je da 2030. 80% ponude osobnih automobila u Europi budu električni modeli.

Podijeli