Počela je proizvodnja novog Nissana Juke

  • Objavljeno u AUTOBIZ
image

Dizajniran, konstruiran i proizveden u tvornici u Ujedinjenoj Kraljevini, novi je JUKE posebno razvijen kako bi ispunio zahtjeve europskog tržišta. Tvornica u Sunderlandu ujedno je i jedina u kojoj se proizvodi druga generacija ovog kompaktnog crossovera. Deset godina nakon što je originalni Juke izašao iz okvira B-segmenta, Nissan je predstavio novi JUKE. Uvođenjem nove tehnološke opreme i sustava za povezivanje, Nissan je ponovno podigao letvicu u segmentu kompaktnih crossovera.

Novi je JUKE razvijen u suradnji Nissanova dizajnerskog studija i timova za istraživanje i razvoj u Paddingtonu u Londonu i Cranfieldu u Bedfordshireu. Također, 70 % njegove proizvodnje namijenjeno je europskom tržištu, gdje se i nalaze dvije trećine njegovih dobavljača. Prilikom obilaska tvornice u Sunderlandu u kojoj su u tijeku završne pripreme za proizvodnju, predsjednik Nissana Europe Gianluca de Ficchy izjavio je: ''Novi JUKE predstavlja dodatnih 100 milijuna funti ulaganja u našu tvornicu u Sunderlandu te je dizajniran, konstruiran i proizveden u Ujedinjenoj Kraljevini za europske kupce.''

''Prije 35 godina Nissan je odlučio otvoriti tvornicu u Ujedinjenoj Kraljevini za potrebe europskog tržišta. Otad je Sunderland proizveo deset milijuna vozila i tako postao najveća tvornica automobila u povijesti Ujedinjene Kraljevine, a novi model Jukea najpovezaniji Nissanov automobil. Uzevši u obzir više od 35.0000 radnih mjesta koje je Nissan osigurao u Ujedinjenoj Kraljevini, želio bih zahvaliti našim stručnim timovima u Paddingtonu, Cranfieldu i Sunderlandu kao i široj mreži dobavljača na trudu koji su uložili u stvaranje ovog posve novog modela.''

Osim 5000 sati uloženih u obuku iznimno kvalificiranog osoblja kako bi se osigurala kvalitetna proizvodnja, tvornica se odlučila na dodatna odlaganja kako bi novi JUKE ponudio brojne napredne tehnologije i visoku razinu personalizacije unutarnjeg i vanjskog izgleda. U proizvodnji se koristi više od 27 novih alata za obradu vrlo izdržljive čelične karoserije kako bi se stvorio još upečatljiviji i prostraniji crossover atletskog izgleda koji ne pristaje na kompromise kada je riječ o performansama. U lakirnicu su ugrađene četiri nove komore za bojenje Jukea u neku od 15 dostupnih dvobojnih kombinacija.

JUKE pokreće štedljivi 1,0-litreni trocilindarski benzinski motor DIG-T s turbopunjačem koji se proizvodi u tvornici u Sunderlandu. Zahvaljujući snazi od 117 KS nudi bolje performanse, manju potrošnju goriva i veću uglađenost. Za potrebe povećanja proizvodnje novog Jukea, bit će potrebno povećati broj radnika u drugoj proizvodnoj liniji. Zbog promjena u rasporedu, radnici iz prve proizvodne linije bit će uključeni i u rad druge proizvodne linije te će raditi u dvije smjene. Ukupan broj zaposlenika tvornice ostat će isti.

Zahvaljujući povezanim uslugama i mogućnosti ažuriranja putem interneta, novi je JUKE dosad najpovezanije Nissanovo vozilo. Novi je model opremljen naprednim sustavom NissanConnect, 8-inčnim dodirnim zaslonom, ugrađenom Wi-Fi mrežom i sustavom glasovnih naredbi. Nissanov sustav ProPILOT nudi elektronički sustav upravljanja, ubrzavanja i kočenja. Sustav ProPILOT posebno je osmišljen za vožnju autocestom u jednom traku, a sada će po prvi put biti dostupan za JUKE.