Prodano 10 milijuna Toyote Land Cruiser

  • Objavljeno u AUTOBIZ
image

Izvoz Land Cruisera je u punoj mjeri započeo sa serijom 20, koja je predstavljena u studenom 1955., četiri godine nakon predstavljanja automobila prve generacije. Otada je Toyota dosljedno razvijala izvedbe koje zadovoljavaju potrebe stranaka, ne ugrožavajući pouzdanost, trajnost i vozna svojstva na lošim cestama koje su predstavljale temelje razvojnih koncepata na kojima se Land Cruiser zasniva. Land Cruiser je zbog toga nastavio uživati podršku kupaca širom svijeta. Izvoz je u početku iznosio svega 100 vozila godišnje, ali je 1965., 10 godina nakon što je izvoz uzeo puni zamah, ta brojka premašila 10.000 vozila godišnje. Danas se Land Cruiser prodaje u otprilike 170 zemalja i regija u cijelom svijetu, a godišnja svjetska prodaja je otprilike 400.000 vozila.

Land Cruiser je značajno pridonio povećanju povjerenja u marku Toyota širom svijeta i stvorio uporište za povećanje Toyotinog izvoza. Zahvaljujući izuzetnoj pouzdanosti i trajnosti, postoje regije u kojima se i dan danas koristi Land Cruiser serije 40, nekih 50 godina nakon njihove proizvodnje.

Povijest Land Cruisera simbolizira Toyotin QDR – kvalitetu, trajnost i pouzdanost, istovremeno, to je izvor Toyotine proizvodnje automobila za svijet i za ljude. U Africi se Land Cruiser koristi za dostavu humanitarne pomoći; u Burundiju za prijevoz djece oboljele od malarije u bolnicu; a u izbjegličkim kampovima u Ugandi za prijevoz pacijenata u klinike.

U Australiji, Land Cruiser se koristi za mobilnost u rudnicima cinka i bakra nekih 1.600 metara ispod površine; koristi se i za tjeranje stoke na velikim imanjima od 8.000 četvornih kilometara. U Kostariki u Srednjoj Americi postoje područja na kojima se Land Cruiser koristi za berbu mrkve na 3.500 metara nadmorske visine, na strminama na kojima i ljudi teško stoje – zato što ''je jedino Land Cruiser u stanju doći do tih polja''.  Doista, postoje mnoga mjesta širom svijeta na kojima bi danas svakodnevni život bio nemoguć bez Land Cruisera.

10 milijuna prodanih Land Cruisera tijekom proteklih 68 godina se koriste na najrazličitijim cestama te su pridonijeli unapređenju Toyotinih automobila. Gledajući prema naprijed, u svrhu zadovoljavanja – pa čak i premašivanja očekivanja stranaka, razvoj Land Cruisera će se odvijati na temelju ideje da će se koristiti u svim dijelovima svijeta; zbog toga Toyota namjerava postaviti još strože standarde i nastaviti proizvoditi automobile s ciljem stvaranja doista jedinstvenog automobila.